Kollektiverne er stadig en attraktiv boform

Danskerne strømmer i biografen for at se den filmen Kollektivet, der foregår i 1970erne. I dag er der ikke mange kollektiver tilbage - men de findes.

’Kollektivet – det hører 1970’erne til.’

Sådan tænker rigtig mange formentlig. Og Danmark satte da også i 1974 verdensrekord i kollektiver, da der dengang var hele 15.000 danske kollektiver.

Men faktisk er der mange danskere, der stadig bekender sig til kollektivet som den bedste boform. Også selv om det ikke er så moderne længere.

Et af de steder er på Kollektivet Slotsgaarden i Ollerup på Sydfyn. Her bor 13 mennesker stadig sammen under samme tag, de spiser sammen i fælleskøkkenet og tager fælles beslutninger på husmøderne.

Præcis som de gjorde i 1998 - og længe før det.

Men i 1998 besøgte TV 2/FYN Slotsgaarden og lavede et portræt af beboerne i huset. Nu – 18 år senere – har vi været på besøg igen. Og der er sket meget.

Dengang havde kollektivet en helt andet og meget mere politisk betydning.

- Det var et politisk afsæt. Det var simpelthen et værktøj til at udøve noget politisk aktivitet. Det var meget fremadrettet, og alle havde en fælles dagsorden omkring det. Henover tid er det jo fuldstændig forsvundet – også her. Så nu er det mere det personlige anliggende, og der går vi jo ikke og definerer en fælles dagsorden om et personligt anliggende. Det er fuldstændig som i resten af samfundet; vi prøver at indfri, hvad vi hver især synes, fortæller Kurt Kvante, der stadig bor på Slotsgaarden, i det interview, du kan se i videoen herunder. 

Du kan også se hele portrættet af Slotsgaarden, 'Nikolajs kollektiv', som TV 2/FYN lavede i 1998.

 

 

Oversigt

    Oversigt