Komponent fra Fyn på vej til solen

Falck Schmidt har udviklet en platform til måleudstyret på en af European Space Agencys satellitter, der skal sendes til solen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når satellitten Solar Orbiter sendes ud i rummet i oktober 2018 af ESA, er et af instrumenterne ombord udviklet på Fyn.

Falck Schmidt Defence Systems og Falck Schmidt Advanced Composite Engineering har i samarbejde med spanske Sener udviklet en såkaldt Boom. Den skal monteres på ESA’s Solar Orbiter satellit, som bygges af Airbus Space. Det er et gennembrud, som den fynske virksomhed har arbejdet på i to et halvt år.

- Vi har tidligere leveret dele til NASA, men det her er den største komponent, vi har leveret til rummet. Det er virkelig stort, siger Kasper Falck Schmidt, der er salgschef i Falck Schmidt Space.

Boom'en har tre arme og kan folde sig ud til en platform for satellittens måleudstyr
Boom'en har tre arme og kan folde sig ud til en platform for satellittens måleudstyr
Foto: ESA

Information om solen

Opgaven for boom’en er at give en stabil platform for det forskellige måleudstyr, der skal samle information ind omkring solen.

Boom'en har tre arme, som folder sig sammen og kan folde sig ud. Den består af 3 dele; en tripod, et 1,7 meter langt rør og et 1,5 meter langt rør med en diameter på 8 centimeter. Rørene er fremstillet af kulfiber, mens enderne er af titanium. Delene er limet sammen på virksomheden i Odense.

Med aftalen har Falck Schmidt opnået en standardcetificering af ESA. Det er et nåleøje at slippe igennem, som betyder, at alle satellitter, der fremover bliver bygget i Europa, bliver udstyret med komponenter af Falck Schmidt.

- Det er uhyggeligt svært at slippe igennem det nåleøje. Det her er et tegn på, at vores forretning vokser, siger Kasper Falck Schmidt.

Læs mere om Solar Orbit her

Falck Schmidt har brugt et år på at udvikle og teste den såkaldte Boom, der skal sidde på satellitten Solar Orbiter.
Falck Schmidt har brugt et år på at udvikle og teste den såkaldte Boom, der skal sidde på satellitten Solar Orbiter.
Foto: Yilmaz Polat

Satellitten Solar Space Orbiter skal gøre os klogere på, hvad der er inde i kernen af solen og hvor vi mennesker kommer fra.

Solen betyder alt for jorden og menneskeheden og giver os energi og varme. Den giver vores planter energi, og uden den ville vi ikke eksistere.

Så for bedre at kunne forstå os selv som mennesker og hvor vi kommer fra, er forskerne nødt til at forstå solen og dens væremåde, dens virke.

Det skal satelliten Solar Orbiter være med til, og Falck Schmidt vil gerne være bidrage til forskningen.

- Vi vil gerne være på fronten af videnskab, og det mener vi også, at Danmark skal være en del af, siger Kasper Falck Schmidt.

Testet af Airbus

Falck Schmidt har co-designet, bygget og testet instrumentet det sidste års tid. 

Virksomheden har leveret et sæt allerede, som har været udsat for vibrationer og støjpåvirkninger hos Airbus. Nu er den færdige udgave af Boom'en klar til at blive sendt ud i rummet. 

Instrumentet skal leveres fredag morgen for at blive sendt ud i rummet i oktober 2018. Så i dag skal Boom'en pakkes ned og sendes afsted.

Tabte forsvarsordrer

Falck Schmidt har tabt penge i år på salg og produktion af våbenteknologi og våbensystemer. 2015 sluttede med et underskud på 11 millioner kroner før skat, og det skyldes først og fremmest udskudte forsvarsordrer. 

Forsvaret udskød anskaffelsen af nye pansrede mandskabsvogne, som Falck Schmidt har opnået kontrakt på, til starten af 2016. Det samme skete med et annonceret udbud af artilleri, som regeringen flyttede fra juni 2015 til slutningen af året.

Desuden har de olieproducerende lande, på grund af de faldende oliepriser og dermed også indtægter, skruet ned på investeringerne i våbenteknologisk udstyr. 

Samarbejde med det europæiske rumagentur er et eksempel på et af de områder, Falck Schmidt kan skabe omsætning og indtjening på i de kommende år.

Udover samarbejdet med ESA, udvikler Falck Schmidt også beskyttelse i letvægtmaterialer som carbon og forsker i sensor- og rekognosceringssystemer.  

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt