Prisen for sensommeren: Kraftigt iltsvind i havet omkring Fyn

Iltsvindet omkring Fyn er tiltaget som følge af det det varme sensommervejr i slutningen af august og september. Det viser en ny rapport.

Det er høje temperaturer og ingen blæst, der har resulteret i iltsvind omkring Fyn. Resultaterne fremgår af årets anden iltsvindsrapport fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Rapporten konkluderer, at iltsvindet i de danske farvande er tiltaget i både styrke og udbredelse.

- Vi betaler nu prisen for at kunne nyde tårnhøje temperaturer her i sensommeren, hvor sommeren for alvor kom til landet. Kombineret med meget lidt vind, er det opskriften på et øget iltsvind i vores fjorde og indre farvande, da ilten så ikke når ned til havbunden, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, SVANA.

Målinger fra sidst i september viser, at særligt farvandet omkring Fyn er hårdt ramt af iltsvind. I store områder i Det Sydfynske Øhav, og det Sydlige Lillebælt er der udviklet kraftigt iltsvind.

- Iltsvind er aldrig rart, for det kan medføre fiskedød, og det kan se voldsomt ud. Det, vi har brug for, er koldere temperaturer og et rigtig godt blæsevejr, for det vil ruske godt op i vandet, så der kommer cirkulation og nyt vand ind i fjordene, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, SVANA.

 

- Vi betaler nu prisen for at kunne nyde tårnhøje temperaturer her i sensommeren, hvor sommeren for alvor kom til landet, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, SVANA.

 

Fakta om iltsvind

Oversigt

    Oversigt