Krigsveteraner finder ro og hjælp i ny base på Midtfyn

SUF Veteran hedder et nyt tilbud nær Nr. Broby, der henvender sig til tidligere udsendte fra det danske forsvar. Her kan de få hjælp og vejledning, når krigen ikke vil slippe taget i dem.

Med snuden skubber han bolden hen over gulvet. Savler lidt på fliserne og hiver forpustet efter vejret. 

- Roouff, rouff, lyder det skingert fra den et-årige engelsk-franske bulldog "Wilson".

Han-hunden med de korte ben og det brede skulderparti er i bøllehumør og prøver ihærdigt at gøre alle omkring sig interesseret i at lege.

- Han er vores veteran-hund, griner Martin Hansen og sætter et tomt kaffekrus fra sig og går ud af køkkenet. Naturligvis med "Wilson" lige i hælene.

"Wilson" er blevet kæledægge for veteranerne ved Nr. Broby.
"Wilson" er blevet kæledægge for veteranerne ved Nr. Broby.
Foto: Preben Dahl

Martin Hansen viser rundt på SUF Veteran. Det nedlagte husmandssted godt en kilometer uden for Nr. Broby er ved at blive forvandlet. Her skyder otte hytter op, der skal huse danske veteraner, der efter endt udsendelse for det danske forsvar har fået det svært i livet. Sådan som det ramte Martin Hansen midt i 1990´erne, da han kom hjem fra Balkan.

Veteran boede i skov i flere år

- De seneste tre et halvt år har jeg boet i en skov lidt uden for Dianalund på Sjællænd. Jeg havde bygget min egen bivuak og fandt fred blandt træerne og dyrene, fortæller han ved en shelter, han selv har været med til at bygge i et lille skovstykke.

Martin Hansen flyttede ind hos SUF Veteran den 1. december 2016. Den første dag, Den Sociale Udviklingsfond begyndte at tage imod veteraner. Nu bor tre mænd i skurvogne, mens de venter på, at hytterne rundt om på det 10 hektar store område bliver bygget.

- Vi er ikke et behandlingssted. Her kommer veteraner og får et sted at bo og omsorg, og så hjælper vi dem for eksempel med at komme til samtaler og behandling, siger socialkonsulent Jesper Maigaard, der for godt fem år siden fik ideen til et veteranhjem. Han er selv veteran fra Balkan, men slap efter sin udsendelse for problemer.

- At jeg sidder på denne side af bordet, og ikke den anden, skyldes nok, at jeg var 31 år, da jeg blev sendt ud. Jeg var frivillig i modsætning til de værnepligtige. Jeg havde været i Forsvaret i en årrække. Jeg var klædt bedre på end mange af de helt unge, vurderer Jesper Maigaard.

Sammen med Helle Iversen, der også er socialkonsulent, står han for den daglige ledelse af stedet, der desuden tæller to sociale viceværter og en socialrådgiver. De bliver kontaktpersoner for de i alt 10 mulige beboere, når SUF Veteran i Nr. Broby er helt færdigbygget.

Hjælp til rådighed hele døgnet

- Vi er til rådighed altid. Hver dag året rundt. Begynder tankerne at rumstere for meget hos en af veteranerne, om det så er midt om natten, så kan de altid ringe. Og er det slemt, så kommer vi naturligvis, slår Helle Iversen fast.

Det kan Martin Hansen nikke genkendende til. For nylig oplevede han en nat, hvor han ikke kunne finde ro fra minderne som soldat i Balkan.

- Så sms´ede vi først lidt sammen, inden vi tog en langt snak på telefonen. Det var rigtig rart, smiler Martin Hansen, der først så småt er ved at vende sig til at være omgivet af mennesker efter årene i den sjællandske skov.

Der arbejdes med opførelsen af otte hytter ved SUF Veteran nær Nr. Broby.
Der arbejdes med opførelsen af otte hytter ved SUF Veteran nær Nr. Broby.
Foto: Preben Dahl

- Hvis det bliver for meget, så går jeg over i min skurvogn og holder mig for mig selv. Det virker godt, siger han.

Meningen med SUF Veteran i Nr. Broby er, at tidligere veteraner, der vel at mærke har været udsendt i krigstjeneste, kan bo der i tre til seks måneder. Derefter skulle de gerne være klædt på til at kunne vende tilbage til egen bolig. Stedet finansieres for 50 procents vedkommende af beboernes hjemkommune og for den sidste halvdel af staten.

- Mange forbinder de soldater der var udsendt i 1990´erne med stresssymptomer og andre problemer. Men selv om soldaterne er blevet klædt bedre på både før og efter udsendelse i dag, så begynder vi også at se veteraner fra Afghanistan. Så behovet stopper ikke lige med det samme, vurderer Jesper Maigaard, inden han tilføjer et "desværre".

Fredag sender Fyn Live direkte fra SUF Veteran ved Nr. Broby, ligesom direktør for Den Sociale Udviklingsfond, Michael Hansen, klokken 19.30 er gæst i studiet på TV 2/FYN.

 

Oversigt

    Oversigt