Sjovere at være syg: Nu kan du få kultur på recept

Nyborg Kommune tager nye metoder i brug for at give langtidssygemeldte borgere en vej tilbage til arbejdsmarkedet. Et forløb er målrettet mænd.

Sverige har allerede gode erfaringer med at bruge kultur til at fremme sundheden, og nu skal det også prøves i Nyborg Kommune. Her er man klar med to nye tilbud til langtidssygemeldte borgere med stress, angst og depression.

De får mulighed for at vælge kulturoplevelser som en vej ud af sygdommen og tilbage på arbejdsmarkedet. 

- Det drejer sig om at få dem i gang igen. Det er personer med lavt selvværd og som er socialt isolerede. Så det skal give dem nogel positive input og lære dem at fungere socielt igen, siger formanden for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Nyborg Kommune, Frits Christensen.

Projektet sker i samarbejde med lokale  museer og kulturinstitutioner, og der er udviklet to forløb, hvoraf det ene specifikt er målrettet mænd.

Deltagerne skal over en periode på ti uger blandt andet skyde med bue og pil på slottet, deltage i et male-projekt på Johannes Larsen museet, lave træarbjede og ud i den friske luft og lave havearbejde, fortæller Frits Christensen.

Ifølge en pressemeddelelse, så viser forskning og erfaringer fra Sverige, at koblingen med kunst og kultur er sundhedsfremmende. Det kan øge deltagernes selvoplevede helbred og psykiske velbefindende samt mindske social isolation, står der i pressemeddelelsen.

Johannes Larsen er med
Johannes Larsen Museet i Kerteminde er med i projektet. Her viser en undersøgelse fra 2014, at 37 procent af kunstmuseets gæster besøger museet for at ”få ny energi og finde ro og tid til fordybelse”. 

Den andel er den højeste blandt danske museer. Derfor er det oplagt at inddrage museet i et forløb for langtidssyge.

Baggrund for projektet

 

Oversigt

    Oversigt