Kunstfilm på SOSU'ers skoleskema

En fynsk kunstfilm om et dement ægtepar endte ikke i Hollywood, men som en del af SOSU-elevers pensum. Se filmen her.

For cirka to år siden lavede filminstruktør fra Goodwill Film Abbi Moreno en dokumentar om sine kærestes bedsteforældre, Johanne og Hans Dong, som begge er demente. De har mere eller mindre glemt alt, men på en eller anden måde kan de begge to huske, hvem hinanden er.

- Ligesom mange andre, der laver kortfilm, havde jeg tænkt, at den skulle vises på forskellige filmfestivaller, og den skulle gøre mig kendt som en stor kunstner, siger Abbi Moreno til TV 2/FYN.

Det lykkedes også langt hen ad vejen. I 2014 var den en del af Den Danske Konkurrence på Odense Internationale Film Festival, og anmelderne roste filmen til skyerne.

- Festivallen er Oscar-kvalificerende, så da jeg kom med på festivallen, var jeg nærmest allerede ved at lave takketalen til Hollywood, fortæller Abbi Moreno.

Filmen nåede ikke helt til Hollywood. Til gengæld er den nået ud til landets Social- og Sundhedsskoler, hvor den er blevet en fast del af SOSU-elevers skoleskema.

- Da jeg så filmen, tænkte jeg ikke, at det var en kunstfilm. Jeg tænkte, at jeg som seer blev inviteret ind i to menneskers liv på et plejehjem, siger Dorthe Brix, der er en af de to SOSU-lærere, som opdagede filmens potentiale i SOSU-elevernes undervisning.

Der har vist sig at være stor efterspørgsel på film, der skildrer virkeligheden for ældre, på SOSU-skolerne.

- Vi mangler noget, der er helt aktuelt og ikke opstillet, og det er noget af det, der gør Abbi Morenos film så god og ægte. Den afspejler virkeligheden, som den er, mener Dorthe Brix.

Abbi Moreno er da heller ikke helt afvisende overfor, at han vil lave flere undervisningsfilm.

- Jeg vil gerne lave nogle andre portrætter, der komplimenterer filmen om Johanne og Hans. Andre portrætter af ældre mennesker, som er dem, blandt andet SOSU-assistenter skal ud og møde, siger han.

Du kan se Abbi Morenos dokumentar om det demente ægtepar herunder.

 

 

Oversigt

    Oversigt