Lægemangel: Kristian vil på pension - men ingen vil købe hans praksis

Du synes måske allerede, at det er svært at komme igennem til din praktiserende læge. Men du kan godt forberede dig på, at det bliver endnu sværere i fremtiden.

De fynske læger bliver nemlig færre og færre.

Med en gennemsnitsalder på over 50 i alle andre fynske kommuner end Odense er en stor del af de fynske praktiserende læger på vej ud af arbejdsmarkedet.

Og samtidig er det svært at finde unge læger, der vil investere i egen praksis på Fyn. 

I Harndrup har Kristian Wendelboe været praktiserende læge i 25 år. Nu er han blevet 65 år - og vil gerne på pension.

- Der er jo en udløbsdato, griner han. 

Men ingen vil købe hans praksis på Vestfyn. Det betyder, at Harndrup kommer til at miste en læge. Også selvom Kristian Wendelboes kompagnon overtager hans praksis. 

- Så får hun travlt. Og patienterne kommer til at sidde i kø, fortæller Kristian Wendelboe. 

quote - Det vil jo betyde, at nogle patienter skulle flytte og få længere til lægen. Men som det er lige nu, så er der ikke så mange steder at flytte hen. Der er jo optaget hos kollegerne rundt omkring.

Kristian Wendelboe, praktiserende læge i Harndrup

Og sådan vil det gå mange steder på Fyn, hvis udviklingen ikke vendes. 

Læger med udløbsdato
I de fleste fynske kommuner nærmer de fynske læger sig med hastige skridt pensionsalderen. Værst ser det ud på Nordfyn, hvor 50 procent af de praktiserende læger er over 50 år. På Langeland er det 75 provcent. På Ærø er 40 procent over 60 år. 

Kristian Wendelboe købte sin praksis tilbage i 1992. 

- Der stod vi jo i kø. Så de (lægepraksisser red.) blev jo besat - også i udkantsområderne. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

11 ubesatte fuldtidslægestillinger
Men sådan er det ikke længere. I dag står de unge læger langt fra i kø for at overtage ledige lægepraksisser. Allerede nu er der 11 ubesatte ydernumre på Fyn. Det svarer til 11 ubesatte fuldtidslægestillinger. I Faaborg-Midtfyn er der tre ubesatte ydernumre. I Svendborg og Assens er der to. 

I flere kommuner har man også lukket for tilgang af nye patienter. I fire fynske kommuner er mindst hver tredje lægepraksis lukket for tilgang. Det er Langeland, Svendborg, Odense og Nyborg. 

Kristian  Wendelboe forstår det godt. Jobbet som alment praktiserende læge er nemlig præget af usikkerhed i disse år.

Flere ældre betyder flere patienter med kroniske sygdomme. Samtidig forkorter sygehusene indlæggelsestiden. Og det giver nye opgaver til de praktiserende læger før og efter indlæggelserne.

Men følger der også penge med de nye opgaver, så de selvstændige læger kan ansætte for eksempel flere sygeplejersker?

- Det er jo sådanne usikkerheder, som de unge læger sidder og tænker på, når de skal nedsætte sig og investere: Er det nu i orden? Det er os, der har ansvaret og lønomkostningerne, men vi har ikke styr over ydelserne, siger Kristian Wendelboe. 

Patienterne bliver taberne
Det bliver patienterne, der komme til at betale prisen, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, der er sundhedsprofessor på SDU.  

- De tilbageværende praktiserende læger skal faktisk tage sig af flere patienter, og det gør jo presset på den enkelte praksis større, og det betyder, at ventetiden bliver længere. 

I Harndrup er Kristian Wendelboe fast besluttet på at hænge i, til han får fundet en køber, der kan tage over. Alternativet vil han gøre alt for at undgå. 

- Det vil jo betyde, at nogle patienter skulle flytte og få længere til lægen. Men som det er lige nu, så er der ikke så mange steder at flytte hen. Der er jo optaget hos kollegerne rundt omkring.

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt