Læselyst: Børn kan ikke kun klare sig med Youtube

Quizzen Smart Parat Svar skal motivere de unges læselyst, men formår ikke at hive de svage læsere op.

Læseheste, klogeåger og bogorme konkurrerer onsdag middag i den årlige læse- og vidensquiz Smart Parat Svar  på Magasinet i Odense. Her kæmper én 6. klasse fra hver af landets regioner om titlen som Danmarks klogeste klasse. 

Quizzen har eksisteret siden 2005 og har til hensigt at styrke elevernes lyst til at læse. Quizzen udsprang blandt andet af danske skolebørns dårlige resultater inden for læsning i den første PISA-undersøgelse i 2000. 

De svageste læsere rykker ikke 

Ifølge den seneste PISA undersøgelse fra 2015 havde 15 procent af de danske skoleelever ikke et tilstrækkeligt læseniveau. Det tal har ikke ændret sig siden PISA-undersøgelsen i 2009. Det er således ikke lykkedes at formindske andelen af svage læsere blandt skoleeleverne på de ældste klassetrin  i Danmark. 

PISA 

Hvis man vil hjælpe de svage læsere, så skal man sætte ind før de sidste klassetrin, mener Jan Mejding, lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

- Når man først er i 9. klasse, så er det svært at ændre holdning til at læse. Der er ikke én generel plan for den indsats, men der er en lang række initiativer i kommunerne på mellemtrinnet for at booste læsningen, siger Jan Mejding. 

Et initiativ som Smart Parat Svar-quizzen skal motivere 6. klasserne rundt om i landet til at læse, men det er langt fra nok. 

- De, der deltager, er jo dem der kan lidt mere end gennemsnittet. Det kan selvfølgelig inspirere de svagere læsere, men det er slet ikke tilstrækkeligt. Der skal virkelig være fokus på det i overbyningen . Og så kræver det også et øget samarbejde mellem skoler, elever og forældre, siger Jan Mejding.  

Gruppen af meget stærke læsere er steget en smule. I 2009 lå tallet på 4,7 procent, mens der i 2015 var 6,5 procent som havde nået det højeste niveau i læsning. Alligevel ligger de danske børns læseevner stadig et stykke under gennemsnittet af OECD-lande som i 2015 lå på 8,3 procent

Læs om PISA undersøgelsen fra 2015 her. 

Kvalificeret hjælp mangler 

I 2015 blev lektiecafeerne obligatoriske i den danske folkeskole i forbindelse med skolereformen, og de kan være med til at hæve niveauet. Men mange skoler mangler kvalificeret arbejdskraft til at hjælpe de unge. 

- Hvis man er sikker på, at de får kvalificeret hjælp i lektiecaferne, så kan det hjælpe. Men problemet har indtil videre været, at det er svært at skaffe kvalificeret hjælp. Det er ofte mennesker uden den rigtige  faglige baggrund, der sidder der.  Og hjemme, kan de unge måske heller ikke få hjælp, siger Jan Mejding, lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

De dårlige læseevner kan blive et problem for de unge senere i livet. 

- Senere i voksenlivet skal man sætte sig ind i nye ting, som man ikke altid kan finde en video om på youtube, derfor vil det blive et handicap for de unge i det moderne samfund, siger Jan Mejding. 

For at blive bedre til at læse, er der et simpelt råd: Læs! Har du et barn, som har brug for lidt motivation til at komme i gang, så findes der et hav af ungdomsromaner, som kan medrive selv den største læsefornægter. Harry Potter-bøgerne har altid været et hit, men der findes hundredevis af andre ungdomsromaner. Litteratursiden har samlet et udvalg her. 

TV 2/Fyn Nyhedskanalen sender onsdag live fra finalen i Smart Parat Svar efter 12:30 udsendelsen.

Oversigt

    Oversigt