Opråb fra landsbyen: Hvor er politikerne blevet af?

Mange mener, at det er blevet sværere at påvirke udviklingen i deres lokalområde efter kommunalreformen. Det er bekymrende, lyder det fra flere.

Kommunalreformen skal give "større borgerindflydelse - mere demokrati og større brugerdeltagelse". Sådan lød det fra VK-regeringen, inden reformen trådte i kraft i 2007. Men mange mener, at det er det modsatte, der sket.

En af dem er Kjeld Hansen, der bor i den lille nordfynske by Krogsbølle. Han længes efter tiden før kommunalreformen, hvor der var 32 fynske kommuner i stedet for 10, og hvor der derfor også var flere lokalpolitikere i hans nabolag.

- Engang boede der syv politikere lige her i området. I dag har vi nul politikere, der bor i nærheden. Det betyder noget for os, at vi har politikerne tæt på.

quote Politikernes større afstand til borgerne gør, at det i dag i meget høj grad er borgerne selv, der skal søge indflydelse, i stedet for at de får indflydelse. Det synes jeg er bekymrende.

Kjeld Hansen, borger i Krogsbølle

Og han har ikke den eneste. En ny Megafon-undersøgelse, som TV 2 har fået lavet, viser, at kun otte procent af danskerne mener, at kommunalreformen har gjort det lettere at påvirke udviklingen i deres lokalområde.

- Inden reformen snakkede vi mere naturligt med politikerne i vores dagligdag. Vi drak kaffe med dem og mødte dem i brugsen. Og derfor fangede politikerne også selv de signaler, der var i de små byer. Vi behøvede ikke fortælle dem, hvad de skulle forsøge at få igennem politisk. Det er et problem i dag, at politikerne ikke er ude blandt folket i dagligdagen, lyder det fra Kjeld Hansen.

Ikke alle bliver hørt

Kjeld Hansen er både næstformand i Landdistriktsrådet Nordfyn og medlem af Krogsbølle Sogns Lokalråd. Men han mener også, at det kun er aktive borgere som ham selv, der bliver hørt af politikerne:

- Politikernes større afstand til borgerne gør, at det i dag i meget høj grad er borgerne selv, der skal søge indflydelse, i stedet for at de får indflydelse. Det synes jeg er bekymrende. For det betyder, at nogle små byer dør, fordi der ikke er nogen, som har overskud eller ressourcer til at råbe politikerne op.

Den bekymring har det tidligere byrådsmedlem i Nordfyns Kommune Arne Erlund også. Og derfor var han med til at stifte det lokale parti Nordfynslisten for ti år siden:

quote Politikerne er blevet usynlige overfor borgerne.

Arne Erlund, tidl. byrådsmedlem, Nordfyn, Nordfynslisten

- Vi stiftede Nordfynslisten fordi vi ville sikre, at alle borgere i kommunen bliver hørt. At det ikke bare er dem, der har overskud eller bor i en stor by. Det siger de andre politikere også, men de gør ikke noget ved det. Politikerne er blevet usynlige overfor borgerne.

Borgmesteren er uenig

Men borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V) mener ikke, at nærdemokratiet er blevet svækket efter kommunalreformen.

- Jeg oplever ikke, at afstanden til borgerne er blevet større. Måske nærmest tværtimod. Jeg tager både selv ud og snakker med folk, og de kontakter mig. Og de sociale medier har gjort det nemt at være i kontakt med folk. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvordan det er i andre kommuner, men i Nordfyns Kommune synes jeg ikke, at det er et problem.

Oversigt

    Oversigt