Langeland er verdensmestre i hurtig førstehjælp

Førstehjælpere på Langeland har siden 26. marts 2012 rykket ud til akutte tilfælde via smartphones og GPS. forsøget har resulteret i en responstid på 4 minutter og 11 sekunder.

Den tid gør Langeland til verdensmestre i at rykke hurtigt ud til akutte tilfælde af f.eks. hjertestop.

De langelandske førstehjælpere har rykket ud 513 og er 95% af gangene kommet før ambulancen. Dermed har de gjort en vigtig forskel, fordi tiden er afgørende ved akut sygdom.

Overlevelseschancer falder med 10% per minut

At førstehjælperne på Langeland kan rykke ud, på kun 4 minutter og 11 sekunder og komme før ambulancen, er især vigtigt ved hjertestop.

Ved hjertestop falder overlevelseschancerne med 10% per minut, der går før ambulancen kommer. Men hvis der er en førstehjælper, som f.eks. kan bruge en hjertestarter, så falder chancerne kun med 3-4% per minut, indtil ambulancen kommer.

Den korte tid gør Langeland til verdensmestre i responstid på grund af den lave befolkningstæthed.

Kræver ikke ekstra arbejde af alarmcentralen

Systemet, som de langelandske førstehjælpere bruger, aktiveres når alarmcentralen indtaster en adresse på Langeland. Så adressen sendes afsted til førstehjælperne samtidig med, at den sendes til ambulanceredderne.

På den måde kræver det ikke ekstra af alarmcentralen, som efterfølgende kan gå videre med at hjælpe pårørende, eller den der har fundet patienten.

Oversigt

    Oversigt