Langelands Museum skal løse gåde på havbund

Havbunden syd for Middelfart gemmer på et arkæologisk mysterium Marin-arkæologerne ved Langelands Museum har fået 200.000 kroner til at opklare mysteriet.

I 2012 fandt arkæologiinteresserede sportsdykkere nemlig en række pinde sat ned i havbunden i Gamborg fjord syd for Middelfart. Fundet var tæt ved en af de mest kendte oversvømmede stenalderbopladser fra den sidste del af ældre stenalder. 

Arkæologerne fra Langelands Museum undersøgte fundet, og kunne se at de stammede fra den såkaldte Ertebøllekultur. En kulstof-14 analyse fik arkæologerne til at at undre sig. Det viste sig, at anlægget var fra yngre stenalder, altså 2900 år f. Kr. Det var mere end 1000 år ”for ungt” til at passe med bopladsen, skriver museet i en pressemeddelelse.

Konstruktionen består af ca. 4 cm tykke hasselpinde som et klemt 8-tal. Det er 175 cm langt, og 40 cm bredt, og kendes ikke fra tidligere fund.

- Det bliver vi forhåbentligt klogere på i løbet af sommeren, for Langelands Museum har fået en bevilling på 200.000 kr. af kulturstyrelsen til at udgrave anlægget og få foretaget naturvidenskabelige analyser, fortæller marinarkæolog Otto Uldum fra Langelands Museum.

 

Oversigt

    Oversigt