Lettisk familie på gaden i Søndersø

To lettiske svinepassere har fået en fyreseddel, og familien med tre børn har fået besked på at flytte ud af en lejet bolig på Nordfyn.

Fyringerne faldt efter, at østarbejderne bad deres danske arbejdsgiver om en forklaring på, at deres månedsløn blev halveret til godt 3.000 kroner efter skat for fuldtidsarbejde, skriver Fagbladet 3F.

35-årige Alona Samovica og 34-årige Andris Ziemelis begyndte at arbejde for landmand Henrik Andersen i marts i år.

De skulle blandt andet passe grise samt udføre forefaldende arbejde i

stalden og udenfor.

Lønnen var aftalt til 11.000 kroner om måneden før skat for 38 timers arbejde om ugen, viser deres kontrakter.

Fagbladet 3F har været i kontakt med den tolk, som de lettiske statsborgere og 3F har brugt til at kommunikere med hinanden.

Tolken oplyser, at den danske arbejdsgiver roste de to østarbejdere for deres arbejde, indtil de konfronterede ham med, at deres udbetalte månedsløn var faldet fra godt 6.700 til 3.000 kroner.

- Efter de begyndte at tale om højere løn, blev alting dårligere. Der blev råbt af dem. De blev svinet til. Nægtet adgang til stuen i huset, som de delte med en anden familie, skriver tolken i en mail til Fagbladet 3F.

Hos 3F Nordhøjfyn er faglig sekretær Irene Christensen rystet over landmand Henrik Andersen, der driver en svinefarm ved Søndersø:

- Arbejdsgiveren har groft udnyttet og underbetalt vores medlemmer. Og nu har han tilmed chikaneret dem og deres børn ud af det hus, de har lejet af ham. Arbejdsgiveren har opført sig svinsk over for familien, siger Irene Christensen.

Landmanden Henrik Andersen har ingen kommentarer til sagen.

Oversigt

    Oversigt