Lindø-elektrikere i arbejde

Job-situationen blandt elektrikerne på Fyn nærmer sig det normale efter lukningen af Lindø-værftet.

Lukningen af Lindøværftet var et hårdt slag for stedets elektrikere, hvor mange havde regnet med, at de skulle 'bæres ud' fra arbejdspladsen, og kort efter lukningen var arbejdsløshedsprocenten blandt Fyns elektrikere tårnhøj.

Men nu, godt to år senere, nærmer situationen sig efterhånden det normale, skriver fagbladet Elektrikeren.

Fagsekretær i Dansk El-Forbunds afdeling Fyn Sonny Lund Hansen var i sin tid selv tillidsmand ved YIT-Lindø.

Han oplyser, at der ifølge den seneste opgørelse er 18 ud af de 150, der dengang blev fyret ved YIT, som i dag modtager dagpenge og altså ikke

pt. er i arbejde.

Til gengæld er mange af de 18 i øjeblikket i gang med kurser for at gøre sig mere attraktive for nye arbejdsgivere.

Rammer landsgennemsnittet

Generelt ligger arbejdsløsheden blandt de fynske elektrikere med 3,83 procent næsten præcist en procent over landsgennemsnittet, men det er trods alt ikke væsentligt forskelligt fra flere andre afdelinger.

Til sammenligning var øens arbejdsløshedsprocent i marts 2012 - kort efter værftslukningen - på 8,2 mod et landsgennemsnit på 5.

- Der var planlagt uddannelsesforløb for dem alle sammen, og langt de fleste var så fornuftige, at de tog kurser og efteruddannelse efter lukningen af Lindøværftet, der jo var en lidt speciel arbejdsplads, fortæller Sonny Lund Hansen.

Samlet set er cirka 88 procent af elektrikerne ved YIT-Lindø på Lindøværftet i dag i arbejde.

Og det er et 'ganske udmærket' tal, mener fagsekretæren.

Har skiftet spor

I afdelingen kan man ikke gøre op, præcis hvor de gamle Lindø-folk arbejder i dag.

Men mange har brugt deres kurser og efteruddannelse til at komme videre i arbejdslivet som elektrikere ved for eksempel at blive energivejledere eller arbejde med vindmøller.

Andre valgte at tage til Norge for at arbejde.

Ikke alt er rosenrødt

Ligesom titusinder af andre danskere har enkelte af de tidligere Lindø-elektrikere også betalt prisen for den dagpengereform, der i 2010 blev indgået af den daværende VK-regering med støtte fra De Radikale og Dansk Folkeparti.

- Desværre har nogle af vores medlemmer, som blev fyret på daværende tidspunkt, mistet retten til dagpenge, da de har opbrugt deres 2-årige dagpengeret. Det giver nogle skår i glæden, når det for en stor del er lykkedes at komme videre i andet arbejde, at der så samtidig er nogle gode kollegaer, for hvem det ikke lykkedes, siger Sonny Lund Hansen.

Oversigt

    Oversigt