Lokal Venstre-formand afsløret i socialt bedrageri

Det koster V-formand en betinget fængselsdom og 50.000 kroner, at han ikke oplyste kommunen om ekstraindtægt.

Borgere der snyder med offentlige ydelser koster samfundet milliarder. Svindlen foregår i alle samfundslag.

TV 2 Nyhederne har undersøgt, hvem der bliver dømt for socialt bedrageri, og som snyder sig til penge, som kunne have været gået til eksempelvis skattelettelser eller bedre sygehuse. 

En aktindsigt i en stribe af de seneste domme viser et broget billede: 

  • Der er forældre, der har snydt sig til billig børnepasning.
  • Der er unge studerende, der har snydt med deres SU.
  • Der er virksomhedsejeren, som har tjent flere hundrede tusinde kroner, mens han har været på kontanthjælp.

Vi vil gerne vide, hvorfor helt almindelige danskere snyder sig til penge, de ikke har krav på. Men det er de færreste, der vil tale med os om det. Faktisk vil ingen af de borgere, som er blevet dømt for socialt bedrageri, tale med os og smækker røret på, når vi ringer dem op.

 

Lokalformand for Venstre dømt for socialt bedrageri

I domsudskrifterne finder vi også den lokale venstreformand i Assens Kommune, Carsten Petersen. Han har tidligere optrådt i medierne, blandt andet i forbindelse med Lars Løkke Rasmussens bilagssager, hvor han kritiserede sin partiformand for at have rod i sine sager. Men det samme rod havde Carsten Petersen ifølge domsudskriften også i sine sager, da han i samme periode var på dagpenge og tjente 100.000 kroner ved siden af uden at oplyse om det.

 

Carsten Petersen, formand for Venstre i Assens Kommune
Carsten Petersen, formand for Venstre i Assens Kommune
Foto: Magnus Platz /TV 2

 

Carsten Petersen har tjent 100.000 kroner ved at sælge forsikringer, men har ikke oplyst om det på sit dagpengekort. På den måde blev han ikke trukket i sine dagpenge, og det er ulovligt.

TV 2 møder Carsten Petersen på havnen i Assens, hvor han erkender, at have fået en dom for socialt bedrageri. Han har dog svært ved at forklare, hvorfor han ikke oplyste om sine indtægter på sit dagpengekort.

- Her har jeg et billede af et dagpengekort. Der står her "har du i perioden haft arbejde eller indtægt?" Der skriver du "nej". Hvordan kan du gøre det, når du har haft indtægt?

- På nogen af dem har jeg jo også skrevet "ja", siger Carsten Petersen.

Snyd for 300 millioner kroner om året

I går offentliggjorde Komunernes Landsforening en rapport, hvor de har opgjort, hvor meget snyd kommunernes kontrolgrupper opdager om året. Rapporten, der er den første af sin slags, viser, at borgere i kommunerne bliver afsløret i at snyde sig til ydelser for 300 millioner kroner om året. Et tidligere skøn fra KMD har dog lydt på, at der bliver begået socialt bedrageri for mellem 5 og 12 milliarder kroner om året. 

- Man skal være meget opmærksom på, at man får de ydelser, man er berettiget til, og at man ikke får noget, man ikke er berettiget til. Det handler jo om, at vi hver eneste dag sidder og prioriterer, hvad har vi råd til at kunne gøre i forhold til legepladser, vores skoler osv. Hvis der er mange penge, som går til nogen, der ikke er berettiget til at få dem, så har vi ikke råd til at have det velfærdssamfund, som vi gerne vil have, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg og formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i KL.

Flovt at blive opdaget

I kommunernes kontrolgrupper møder de ofte borgere, der har svært ved at indrømme, at de har begået socialt bedrageri.

- Jeg tror, borgeren synes det er lidt flovt at have taget nogle penge, som man ikke er berettiget til at få, ligesom hvis man går ned og stjæler noget fra købmanden. Han får også et mindre overskud, hvis alle går ned og stjæler i en butik, det må man heller ikke, det er også flovt at blive taget i at stjæle, siger Jette Lau, leder af Albertslund Kommunes kontrolgruppe.

Formand: Jeg er uskyldigt dømt

Carsten Petersen mener, han er uskyldigt dømt. Han siger, at han har sagt til sin sagsbehandler, at han havde tjent de 100.000 kroner og at han derfor på sit dagpengekort ikke behøvede skrive "ja" til spørgsmålet, om han havde haft indtægter, mens han var på dagpenge. 

Den forklaring afviste hans sagsbehandler dog i retten. Hun havde ingen erindring om, at Carsten Petersen på noget tidspunkt havde sagt, at han havde tjent penge ved siden af. I retten forklarede sagsbehandleren videre, at hvis han havde sagt til hende, at han havde tjent penge ved siden af, havde hun selvfølgelig rådgivet ham til at skrive det på sit dagpengekort, hvilket er en standard-procedure.

- Du kan jo ikke sige det til en tilfældig sagsbehandler eller medarbejder i en a-kasse og så tro, at alt er godt. Det handler om, at du skal skrive "ja" eller "nej" på dit dagpengekort.

- Og der er også skrevet, nogen gange "ja" og nogen gange "nej".

- Ifølge dommen har du skrevet "nej".

- I dem, der blev fremlagt i retten, ja, siger Carsten Petersen.

En dum fejl

I dag vil han ikke forholde sig til, om hans kritik af Lars Løkke Rasmussen var fair, når han selv i samme periode modtog dagpenge, han ikke havde krav på.

- Dommen er, som den er, og det er sådan noget, hvor jeg siger 'okay, det er skide ærgerligt' og jeg gider faktisk ikke bruge meget mere tid på det. Sket er sket, og jeg magter ikke at ændre på det.

- Var det så en dum fejl?

- Ja, det kan man jo kalde alt, hvad der er forkert, siger Carsten Petersen.

Carsten Petersen fik ifølge domsudskriften tre måneders betinget fængsel og skulle betale 50.000 kroner tilbage til sin a-kasse.

Venstres partisekretær oplyser til TV 2:

- Jeg kan oplyse, at Carsten Petersen, trak sig som lokalformand for Venstre, da vi blev bekendt med Carsten Petersens dom for socialt bedrageri. Det skete i sidste uge.

Læs mere på: snyd.tv2.dk

 

Oversigt

    Oversigt