Lovændring: Kolonihaver skal igen være allemandseje

Regeringen, DF og EL vedtager lovændring, som betyder lavere leje og åbne ventelister til landets kolonihaver.

Det skal være endnu nemmere, hvis du vil have fat i en kolonihave i Svendborg Kolonihavekreds, Grejsdalen Nyborg - eller en bolig i en af de mange andre fynske kolonihave-foreninger.

Danskere i alle indtægtsgrupper at have adgang til en kolonihave. Sådan lyder præmissen nemlig bag en lovændring, som et flertal af Folketingets partier vedtog mandag.

Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har vedtaget, at kommuner og andre offentlige ejere af kolonihaver kan sætte lejen lavere end markedsprisen.

- Selve kolonihavetanken er indbegrebet af sol, sommer og god stemning, og kolonihaver er et socialt og kulturelt fænomen, vi har dyrket i Danmark i mere end 100 år, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF).

- For en stor gruppe danskere er det den eneste mulighed, de har, for at få deres helt private, grønne plet. Nu giver vi kommunerne og staten mulighed for at sætte et overkommeligt leje for kolonihavepriserne, hvor flest muligt kan være med, tilføjer hun.

Statsforvaltningen Hovedstaden slog fast tilbage i 2009, at kommunerne ikke måtte leje kolonihaver ud til under markedspris. Det skabte en forventning om, at kolonihavepriserne ville stige.

Som ejer af cirka 65 procent af landets 62.000 kolonihaver får kommunerne og staten nu mulighed for at leje ud til under markedspris.

Ændringen af kolonihaveloven betyder desuden, at staten og kommunerne også skal oprette åbne ventelister, så det bliver mere gennemskueligt for dem, der drømmer om at få deres egen kolonihave.

- Kolonihaver var på vej til udelukkende at blive fristeder for dem med de højeste indtægter, og det er slet, slet ikke meningen med kolonihaverne, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann.

- Derfor er Dansk Folkeparti varme tilhængere af lovændringen, så alle, der har interesse for at få en kolonihave, nu kan skrive sig op på en venteliste, tilføjer han.

Ændringen af kolonihaveloven betyder desuden, at områder, der tidligere var anført som "ikke varige", kan indmeldes som varige og dermed sikres mod fremtidig nedlæggelse.

Lovændringen træder i kraft 1. juli 2013.

Oversigt

    Oversigt