Lusene kommer til Fyn

Januar er højsæson for lus, og i løbet af årets første måned vil tusinder af fynske børn blive ramt af de små blodsugende parasitter i hårbunden. Lusedag og en ny lusereder skal bekæmpe problemet.

I løbet af syv måneder får 18 procent af alle børn i børnehaver og skoler lus, og problemet er allerstørst i januar.

- Specielt efter børnene har været hjemme i de lidt længere ferier - som her efter juleferien - oplever vi en markant stigning i omfanget af lus. Så det er ikke uden grund, at den nationale lusedag ligger i januar, fortæller farmakonom, Marie Sejlund fra Budolfi Apotek i Aalborg, der har skrevet hovedopgave om lus.

Den nationale lusedag er i år 31. januar, og her opfordres alle forældre til at gå deres børns hår igennem for lus.

- Har man først fået lus, gælder det om at komme i gang med en behandling med det samme. Det vil typisk være i form af en kombineret kur med en luseshampoo og en tættekam, hvor håret skal kæmmes fint igennem. Og hvor ikke kun lusene, men også deres æg fjernes, fortæller farmakonom, Karin Trædholm fra Tarup Apotek i Odense.

Udover de fysiske bekæmpelsesmidler kan forældre nu få hjælp til forebyggelse fra en ny såkaldt "luserader". Her kan man indrapportere tilfælde af lus, og ideen er så, at forældre landet over, kan gå ind og se hvor stor risikoen for at få lus er netop i deres kommune.

Tjek luseradaren

Fakta om lus

Oversigt

    Oversigt