I det fynske folks tjeneste

Lyngvild fjernet fra museum

Jim Lyngvild er rasende, fordi Odense Bys Museer ikke længere vil sælge hans produkter fra Raunsborg-serien. Odense Bys Museer frygter, at Lyngvilds produkter støtter en ulovlig vikingesamling.

Indtil i fredags har gæsterne i Den Fynske Landsby og H.C. Andersens Hus kunne købe blandt andet kosmetik og smykker fra Jim Lyngvilds serie Raunsborg.

Men da modeskaberen offentliggjorde, at 10 kroner for hver solgt vare vil gå til bevaring af en sjælden og glemt vikingeskat, blev samarbejdet øjeblikkeligt opsagt.

- Vi ved ikke noget om hans samling. Vi ved ikke om den er lovlig og hvor genstandene stammer fra. Som museum skal vi bevare kulturarven, og hvis vi støtter indsamlinger med ukendte genstande bevæger vi os ud i en gråzone, siger Jens Toftgaards, kulturarvschef ved Odense Bys Museer.

Men den forklaring giver Jim Lyngvild ikke meget for. Han forstår ikke, hvorfor arkæologer og museumsfolk ikke i stedet kæmper for at bevare en enestående samling på danske hænder, inden den bliver solgt til udlandet.

- Det er jo en hetz mod mig, og selvom museumsfolkene stikker hovedet i busken, så forsvinder samlingen ikke. Den risikerer bare at havne uden for Danmark, siger Jim Lyngvild.

Jim Lyngvild opdagede den enestående samling hos en ravsliber i Sæby.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øjne! Samlingen var så unik og med så mageløst velbevarede smykker, halsringe, ravkæder, dragtspænder osv. at jeg var ved at gå i knæ. Jeg har ALDRIG set magen til samling, siger Jim Lyngvild.

Genstandene er nu sat til salg og i følge Jim Lyngvild har flere arkæologer og museumsfolk anerkendt udstillingen som bevaringsværdig.

- Samlingen er i en gråzone. Vi ved ikke om tingene er stjålet og som et dansk museum skal vi holde vores sti ren. Vi er underlagt internationale regler og kan ikke medvirke til at støtte en samling vi ikke kender, siger Jens Toftgaard.

Jim Lyngvild har sat sig for at skaffe de 250.000 kroner samlingen koster, og selvom han ikke længere må sælge sine produkter hos Odense Bys Museer, er han overbevist om, at han nok skal skaffe pengene.

- Om så jeg skal låne pengene, så skal jeg købe den vikingeskat inden den ryger ud af landet. Hvis ingen danske museer vil hjælpe, så opretter jeg selv et museum, og jeg skal love dig, at den første arkæolog, der viser sig, vil blive sparket ud, siger en gal Jim Lyngvild.