- Man kan ikke lukke en moske

Dansk Folkeparti ønsker at lukke moskeer, hvor der bliver opfordret til ulovligheder. Men en juraekspert vurderer, at det ikke kan lade sig gøre.

Grundloven blev støvet af i dag, da Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen foreslog overfor TV 2/FYN, at man skal lukke en række moskeer
Dokumentarserien Moskeerne bag sløret på TV2 har dokumenteret, at flere imamer har opfordret til ulovlige handlinger, blandt andet socialt bedrageri. 

Og derfor vil Alex Ahrendtsen gøre brug af grundlovens paragraf 78. Ifølge politikeren forbyder den at drive et sted, hvor man lærer om ting, der strider imod sædeligheden og den offentlige orden.

Ayo Næsborg-Andersen er adjunkt ved juridisk institut på Syddansk Universitet, og hun vurderer at man ikke kan bruge paragraf 78 i dette tilfælde.

Det skal være foreningen som sådan, der opfordrer til vold.

- Det skal være foreningen som sådan, der opfordrer til vold. Det skal for eksempel stå i vedtægterne. Og mig bekendt er der ikke en moske, der officielt opfordrer til vold. 

Ifølge Ayo Næsborg-Andersen har man endda undersøgt, om man kan bruge paragraffen til at forbyde den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir. Men selv her har de juridiske vurderinger været, at det ikke ville kunne lade sig gøre.

I stedet vurderer Ayo Næsborg-Andersen, at det er nødvendigt at gå efter personen i stedet for organisationen.

- Du kan bruge straffeloven til at sigte en enkelt imam, der har opfordret til at begå ulovligheder.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen er ikke enig i vurderingen af paragraf 78. Han mener stadig, den kan bruges.

 

 

- I sidste ende er det jo en fortolkning. Også en politisk fortolkning. Vi vurderer, at vi godt kan bruge den paragraf til at lukke de moskeer, og det vil vi fortsat pege på. På et tidspunkt vil det gå op for folk, at vi skal handle på det her.

 

Oversigt

    Oversigt