Masser af fortidslevn i Vester Kærby

Amatørarkæologer er samlet på en mark i Vester Kærby i denne weekend. Tidligere var stedet en stor handelsplads, hvilket de mange fund er et godt bevis på.

På markerne her i Vester Kærby var der omkring år 1000 masser af liv. Lørdag og søndag har amatørarkæologer fra norden været samlet med deres metaldetektorer for at afsøge området.

- Og der er kommet rigtig mange fine fund. Fund helt ned til omkring 1000 år før kristi fødsel har vi fundet. Så det har givet et rigtig godt billede af trafikken herude, siger arrangøren bag weekendens detektortræf, amatørarkæolog Brian Bechmann.

Op til den tidlige middelalder kæmpede Vester Kærby om at være områdets store handelscentrum men endte med at tabe til Odense.

Men nu dukker fortidens aktiviteter op af jorden, efterhånden som det halvanden millioner kvadratmeter store område bliver afsøgt med metaldetektorer.

- Det arbejde, der bliver lavet af frivillige amatørarkæologer, det har en meget stor betydning for os, for det arbejde som fagfolkene ikke har mulighed for at gøre selv med de ressourcer vi har. De redder en masse ting for os, som ellers ville forsvinde, siger Mogens Bo Henriksen, der er museumsinspektør hos Odense Bys Museer.

4000 år gammel økse

En randlisteøkse blev fundet lørdag. Den menes at være 4000 år gammel.
En randlisteøkse blev fundet lørdag. Den menes at være 4000 år gammel.

Selvom man har gået rundt i muldjorden i årevis, er begejstringen stadig stor, når man finder noget.

- I dag har jeg fundet min første sølvdinar, så jeg er helt oppe at køre. Og jeg har gjort fem andre fund, så det er ret usædvanligt, siger Flemming Nielsen, der er en af de omkring 50 amatørarkæologer.

Det ældste fund fra området er en randlisteøkse, der blev fundet lørdag. Den er omkring 4000 år gammel.

Oversigt

    Oversigt