Metodistkirke sætter undersøgelse i gang af forhold på Odense-børnehjem

Samtidig får det tidligere børnehjemsbarn Frede Farmand en mundtlig undskyldning fra metodistkirkens øverste leder.

- Han har fået en undskyldning i telefonen.

Sådan siger biskop Christian Alsted, der er leder af Metodistkirken i Norden og Baltikum. Som leder for en menighed på 20.000 medlemmer er han personligt berørt af, at der i historisk sammenhæng kan være sket overgreb på et børnehjem, der frem til 1955 blev drevet af Metodistkirken.

- Vi har derfor straks sat gang i en undersøgelse. Vi prøver at se, hvad den daværende bestyrelse vidste. Og ikke mindst, hvordan de har ageret, hvis de har vidst noget, siger biskoppen.

Undersøgelsen kommer på baggrund af oplysninger på TV 2/FYN. Her afslørede teologen og historikeren Frede Farmand i sidste uge, at han i starten af 1950´erne blev udsat for seksuelle overgreb på Børnehjemmet Aaløkkegaard i Odense.

- Tæsk, vold og seksuelt misbrug. Det var en del af hverdagen på børnehjemmet, siger Frede Farmand til TV 2/FYN. Og han skriver det i bogen ”Barn nummer 33”, der endnu ikke er udkommet.

Det er blandt andet på den baggrund af biskop Christian Alsted har bedt om, at børnehjemmets protokoller bliver nøje gennemgået. Metodistkirken råder i København over deres eget arkiv, og her er der allerede blevet fundet to protokoller fra Børnehjemmet Aaløkkegaards bestyrelser.

- Vi har i en protokol for en tidligere periode i børnehjemmets historie fundet en beretning om, at bestyrelsen satte en stopper for fysisk afstraffelse af børnene. De har altså vidst, hvad der foregik. Jeg håber, at vi kan finde noget i de protokoller, der har med den periode, som Frede Farmand omtaler at gøre, siger Christian Alsted.

Metodistkirken i Norden og Baltikum udsendte i sidste uge en pressemeddelelse, hvor man beklagede det, der ifølge Frede Farmand var sket på børnehjemmet. Nu har Frede Farmand fået en mundtlig undskyld, men ikke på skrift.

- Vi skal have gennemført vores undersøgelse først. Jeg mener, at pressemeddelelse i sidste uge var en hurtig og ansvarlig måde at reagere på. Nu arbejder vi intenst på at få styr på, hvad der er sket på børnehjemmet, før vi melder noget nyt ud, slutter Christian Alsted.

Oversigt

    Oversigt