Frederiksen på tatovørbesøg: - Vi passer ikke godt nok på vidner

Sagen fra Odense om Black Army, der afpressede tatovører, fik mandag Mette Frederiksen (S) til at besøge Odenses tatovører for at høre om problemerne.

- Der er nogle svagheder i vores retssystem, og dem skal vi få rettet op på. 

Sådan sagde formanden for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, efter hun var på besøg hos tatovørernes formand, Lars Pedersen, i hans biks i Odense. 

Sammen med borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), talte de tre sammen om de problemer, der har været med været i Odense, hvor Black Army har afpresset tatovører. 

- Vi har behov for, at nogle af dem der bliver truet, afkrævet bestikkelsespenge eller andre ting, tør stille sig frem. Og sagen her fra Odense viser med meget stor tydelighed, at vi ikke passer godt nok på dem, der vidner, siger Mette Frederiksen til TV 2/FYN.

Frygt for at vidne

Det er Peter Rahbæk Juel, der har hevet fat i Mette Frederiksen. Ifølge borgmesteren har vidner været afgørende i retssagerne, hvor Black Army-medlemmer er endt med at blive dømt og sendt i fængsel.  Men netop det med vidner har været et stort problem i disse sager. 

- Vi har oplevet, at der er nogen, der ikke har turdet vidne og ikke har tudet at anmelde, og det er jo et dilemma, fordi vi skal have nogen til at turde anmelde, før vi kan få ført nogle retssager og få flere bandemedlemmer bag tremmer, siger Peter Rahbæk Juel. 

Peter Rahbæk Juel mener, det er et anlæggende for Christiansborg at vidner skal føle sig sikre, og derfor var Mette Frederiksen inviteret til Odense.

Mette Frederiksen. Formand, Socialdemokraterne.
Mette Frederiksen. Formand, Socialdemokraterne.
Foto: mette frederiksen, socialdemokraterne

For nyligt blev der vedtaget en bandepakke, og måske er der også brug for en offerpakke, mener borgmesteren. Så det bliver nemmere at gennemskue og manøvrere i systemet. 

Mette Frederiksen fortalte i dag, at selvom hun er glad for den fornyligt vedtagede bandepakke, skal politikerne måske igen til arbejdsbordet for at se på retssystemet. 

- Nu har vi set det i flere storbyer i Danmark: Erhvervsdrivende, der ikke vil underlægge sig bestikkelsespenge, hvad de jo heller ikke skal. Så bliver vi nødt til at yde en større beskyttelse, og det kan jo for eksempel være, at man ikke kan få navnet på den pågældende at vide, eller man kan få hjælp til at flytte til en anden adresse, siger hun. 

Hele Danmark i ryggen

Lars Pedersen, der er formand for tatovørerne, er glad for, at samfundet har fået øjnene op for tatovørernes problemer med afpresning og beskyttelsespenge. 

- For to måneder siden var det et par enkeltpersoner og måske en brancheformand, der følte sig lidt alene. Ret hurtigt får vi selvfølgelig politiet og en borgmester med. Men det, at Mette har været her i dag og tydeligt var berørt af situationen, gør, at vi nu rigtigt er kommet på danmarkskortet og har fået hele landet med os, og de har fået øjnene op for, hvad der sker. Det gør jo, at man lidt mere føler, man står sammen, siger han. 

Lars Pedersen fortalte, at de til mødet i dag snakkede om, hvad der er sket i Odense, og hvad de skal gøre, for at undgå lignende situationer. Men hvad han konkret ønskede af Mette Frederiksen, ønsker han ikke at fortælle. 

 

Oversigt

    Oversigt