Millioner investeres i ny fynsk robot

Nye regler gør, at stærke håndværkere ikke længere må løfte tunge glas- og vægelementer på byggepladser. Det skal nyt fynsk robotprojekt nu gøre.

Det er hårdt fysisk at arbejde på de danske byggepladser. Mange tunge løft slider hårdt på bygningsarbejdere og håndværkere, og derfor har nye regler nu gjort disse løft forbudt.

I stedet skal en ny robot fra Odensefirmaet Wallmo nu flytte rundt med de tunge glas- og vægelementer på op til 100 kilo. Det skriver Børsen.

Robotten er ikke større, end at den godt kan manøvrere i smalle gange og små elevatorer på byggepladserne.

- Principielt vil robotten kunne bruges alle steder, hvor der skal flyttes og monteres produkter på op til 100 kg, siger Lars Andresen, adm. direktør for Wallmo A/S, til Børsen.

Robotten er allerede på gaden, men får i dag et ordentligt boost, når Innovationsfonden ifølge Børsen offentliggør, at de vil skyde hele 13 millioner kroner i projektet, der dermed får et samlet budget på 19 millioner kroner.

For de penge skal Wallmo sammen med Syddansk Universitet og Aalborg Universitet forske i at gøre robotten langt lettere at betjene.

- Her har vi nogle branchefolk fra byggeriet, der er gået sammen med to universiteter, fordi de har set en konkret udfordring. Dels kommer der nye arbejdsmiljøregler, der gør, at du ikke må lade de ansatte gå og løfte på tunge ting i det omfang, man historisk har været vant til. Dels er det kompliceret med det nuværende udstyr at balancere rundt med meget tunge glas- og vægelementer, siger Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden, til avisen.

Robotten er fem minutter om at montere et element, hvilket er dobbelt så lang tid som to stærke håndværkere - til gengæld kan robotten betjenes af en enkelt person.

Wallmo har allerede solgt fire eksemplarer af robotten.

Oversigt

    Oversigt