Minister fremhæver Odense som eksempel

Kontanthjælpsmodtagere skal ikke kunne sige nej til job, fordi religion forbyder dem at arbejde med svinekød.

I et brev til landets 98 borgmestre indskærpes det, at de skal håndhæve sanktionerne for offentligt forsørgede, der siger nej til job af religiøse hensyn, eksempelvis fordi de ikke vil arbejde med alkohol eller svinekød.

Bag brevet står udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

I Odense undrer man sig over, at mange indvandrerkvinder har lægens ord for, at de er syge, men at kommunens socialrådgivere har en anden oplevelse og her har man igangsat en undersøgelse af de mange sygemeldinger.

Eksempler som det får ministrene til at opfordre til at skærpe indsatsen.

- Det er helt afgørende for beskæftigelses- og integrationsindsatsen i Danmark, at kommunerne har det nødvendige fokus på at håndhæve rådigheds- og sanktionsreglerne helt efter bogen.

- Reglerne indeholder en række pligter for borgerne, og det skal naturligvis have konsekvenser, hvis de ikke overholdes, skriver Støjberg og Neergaard i brevet, som blev sendt tirsdag til alle landets borgmestre.

Kun halvdelen af alle personer af ikkevestlig oprindelse i Danmark er i arbejde, hvor det for etniske danskere er knap fire ud af fem.

Sidste år var 13 procent svarende til 40.000 fuldtidspersoner fra ikkevestlige lande på kontanthjælp.

- Vi vil derfor gerne understrege vigtigheden af, at kommunerne har et stærkt fokus på at sikre, at reglerne efterleves, og at der er et særligt fokus på de sager, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt borgeren reelt står til rådighed, skriver de.

Hvis en person på grund af sin religion afviser et job, vil det ikke blive betragtet som en "rimelig grund" til at afslå arbejdet.

Det kan føre til en sanktionering, således at personens kontanthjælp nedsættes med tre dagsatser, hvilket kan skærpes yderligere.

- Vi så gerne, at man i højere grad tog kontanthjælp fra personer, som eksempelvis ikke vil sidde ved kassen i Fakta, fordi de ikke vil røre ved medisterpølser.

- Det er en hamrende usolidarisk måde at tilgå det danske samfund på, siger erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DF).

Oversigt

    Oversigt