Multihandicappede på løbetur: Røde kinder og masser af smil

Hver lørdag er der løb på programmet for nogle af de udviklingshæmmede beboere på bostedet Munkehatten i Odense.

Det er lørdag formiddag, og det er koldt og klart i vejret. Faktisk helt perfekt vejr til en løbetur for løberne fra OGF i Odense.

For dem byder lørdagen på en fast oplevelse, der er meget mere end bare en almindelig løbetur ud af landevejen.

Lørdag har de nemlig selskab af fem beboere fra bostedet Munkehatten i Odense på deres syv kilometer løbetur på de fynske landeveje.

Og beboerne, der er udviklingshæmmede eller multihandicappede, er vilde med det.

- Der er nogle beboere, som springer ud af sengen om morgenen, når det er lørdag morgen, fordi de ved, at de skal på en løbetur, fortæller Vibeke Ruhde, der er socialpædagog på Munkehatten.

Fast lørdagsmotion

Bostedet Munkehatten er et botilbud for voksne med betydelig og varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Der er i alt 45 døgnpladser på Munkehatten, hvor alle beboere bor i egen lejlighed.

Nu er de begyndt at få lørdagsmotion, der giver beboerne meget mere end bare frisk luft.

- Sol, regn blæst.. Stierne har forskelligt underlag, så det får de også en sanseoplevelse af, siger Vibeke Ruhde.

Det er løbere fra Odense Gymnastikforening, OGF, der står for hestekræfterne, når der skal motioneres.

quote Der er nogle beboere, som springer ud af sengen om morgenen, når det er lørdag morgen, fordi de ved, at de skal på en løbetur. 

Vibeke Ruhde, socialpædagog

- Det er for simpelthen at prøve at gøre noget for andre. Og så se den glæde, de har, beboerne, når de er med os, siger arrangøren af Løb for Munkehatten, Thomas Nielsen fra OGF.

En anderledes løbeoplevelse

Projektet startede som en sjov og hyggelig ide i løbeklubben. Nu er det blevet et fast lørdagselement, så lørdagene er blevet en lidt anderledes løbeoplevelse for de frivillige løbere.

- Når vi løber til dagligt, så løber vi jo ræs og kæmper lidt mod hinanden. Herude er det kun for de andres skyld, vi løber ikke for vores egen skyld. Vi løber i et stille og roligt tempo, vi stopper nogle steder og snakker lidt, tager lidt billeder. Så er der en sø, og så er der nogle køer. Det er glæden ved at gøre noget for andre, det er det, der er blevet så godt, siger Thomas Nielsen.

De frivillige løbere, der skubber beboerne rundt i al slags vejr, er en kærkommen hjælp for Munkehatten.

Det giver beboerne nogle helt andre muligheder for at komme ud og blive en del af samfundet.

- Du og jeg, vi kan melde os ind i den lokale løbeklub, eller tage til spejder. De her borgere har ikke de samme muligheder for at gå ud i civilsamfundet, som vi andre har. Så derfor er det jo fantastisk, at vi kan hive civilsamfundet ind til os og få løberne herhen, siger Mette Hejesen, der er afdelingsleder på Munkehatten.

Frisk luft gør godt - og træt

Der er røde kinder og smil over hele linjen, når beboerne og løberne sammen er på vejene. Og som de fleste sikkert kender, så har syv kilometers løbetur på landevejen en særlig effekt.

- Vi kan mærke det lidt på trætheden, når de kommer hjem. Det er meget den friske luft og sanseoplevelsen, der gør det , siger Vibeke Ruhde.

Oversigt

    Oversigt