I det fynske folks tjeneste

Nedlagt skole bliver til kulturhus

Når skolerne i de mindre byer bliver nedlagt mister lokal befolkningen ofte et mødested. Vester Hæsinge har nu fået tre millioner kroner til omdannelse af byens nedlagte skole.

06:45

06:45

1 af 3

Siden 2010 hvor den lokale skole i Vester Hæsinge blev lukket, har lokale ildsjæle kæmpet for at bevare skolen som et fælles mødested for landsbyen. Nu har Lokale og Anlægsfonden bevilget tre millioner kroner til en total ombygning af skolen til et såkaldt kultur- og bevægelseshus.

- Vi kan næsten ikke få armene ned. Det her er den foreløbige kulmination på tre års målrettet indsats, hvor X-Huset sammen med lokalområdets foreninger og borgere har arbejdet på at fastholde og udvikle X-Huset til et stærkt lokalt samlingssted, sige Jørgen Brink, X-Husets næstformand og projektleder.

Lokale og Anlægsfonden har det seneste år sat særligt fokus på at fastholde de mange nedlagte skoler i mindre byer, som attraktive mødesteder for landsbybeboerne. Tre skoler er blevet udvalgt og skal nu omdannes til nye formål inden for idræt, kultur og fritid - blandt de tre skoler er skolen i Vester Hæsinge.

- X-Huset løser den svære opgave det er at forandre en lukket folkeskolebygning til nye aktiviteter. Projektet viser, hvordan den gamle skolebygnings karakter og identitet omdannes til et spændende aktivitetshus med både idrætslige og kulturelle aktiviteter, siger Torben Frølich, direktør for Lokale og Anlægsfonden.

Den nye x-hus i Vester Hæsinge bygger videre på det eksisterende hus med fire fløje. X-huset får en ny hovedindgang mellem de fire fløje, og har derfor fået navnet X-huset.

Huset kommer blandt andet til rumme multimedierum, gymnastiksal, mødelokaler, cykelværksted, køkken og café,

- Vi er klar til at smøge ærmerne op og sammen skabe Det Nye X-Hus, hvor vi også ser frem til - sammen med kommunens MDVuns-hus - at skabe innovation i den forbyggende indsats over for børn, unge og familier med særlige udfordringer, siger Jørgen Brink.