Ngo'er: Traumer kan forklare asylbørns overgreb

Mangelfuld screening af asylbørns psykiske problemer kan være årsagen til overgreb, mener to Ngo'er.

Mindreårige, uledsagede asylansøgere kan være så traumatiserede, at de har svært ved at overholde regler og grænser. Det mener både Børnerådet og Dansk Institut Mod Tortur, Dignity, skriver Politiken fredag.

Over for avisen peger de på, at der er brug for en bedre screening for traumer hos uledsagede mindreårige asylansøgere. Det vil gøre det muligt hurtigere at hjælpe dem, der er psykisk belastede.

Udmeldingen kommer, efter at to uledsagede mindreårige asylansøgere er blevet sigtet for voldtægt og tre for blufærdighedskrænkelse i forbindelse med Langelangsfestivalen.

- Politikerne overser, at nogle af disse børn har ekstra meget brug for hjælp, fordi de er traumatiserede, siger formanden for Børnerådet, Per Larsen, til Politiken.

- Det er ikke en løsning at lukke dem inde, når man frygter, at de laver problemer.

Det samme mener Helle Mumm, som er familieterapeut hos Dignity med fokus på flygtningefamilier.

- Nogle har set deres forældre dø, andre har oplevet tortur. De kan være traumeramte i forskellige grader, og nogle har en psykisk lidelse, siger hun til Politiken.

- Selv om langt de fleste klarer sig godt, kan det forklare, hvorfor enkelte kan være grænseoverskridende.

Den forklaring køber Røde Kors, der driver fire asylcentre for uledsagede mindreårige asylansøgere, ikke.

Her mener man i stedet, at episoderne på Langeland handler om en forkert social opførsel, som man skal tage hånd om så tidligt som muligt.

- Det er et stykke pædagogisk arbejde, der skal finde sted på asylcentrene. Det handler om at lære børnene om de sociale normer, der i Danmark, siger Anne la Cour, der er asylchef i Røde Kors, til Politiken.

Hun forklarer, at pædagogerne for eksempel tager med de unge asylansøgere på stranden og forklarer dem, hvilke uskrevne regler der her gør sig gældende i Danmark.

Oversigt

    Oversigt