Nordfyn gør klar til totalt rygeforbud i arbejdstiden

Det skal være slut med at ryge i arbejdstiden i Nordfyns Kommune, hvis det står til et forslag fra kommunens hovedudvalg, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret.

Hvis politikerne nikker ja til forslaget, træder det totale rygeforbud i kraft den 1. januar 2017. 

Nordfyns Kommune har i forvejen en rygepolitik, som går ud på, at ingen af de ansatte må ryge indenfor i kommunens bygninger. Nogle steder må man dog gerne ryge udenfor, andre steder igen skal rygerne helt forlade matriklen, hvis de ønsker sig en smøg. 

quote Det er for galt, at vi ikke selv kan få lov til at bestemme, hvad vi udsætter vores krop for.

Kenneth Christoffersen, rendegraverfører.

Med det forslag, der lige nu er under behandling i Hovedudvalget, går kommunen et skridt videre og indfører totalt rygeforbud i arbejdstiden både ude og inde. Det betyder i praksis, at en vejmand, som udfører sit daglige job under åben himmel under ingen omstændigheder må ryge i arbejdstiden. Heller ikke, hvis han stiller sig på et privat areal.

Det vil sige, at al rygning bliver forbudt, fra medarbejderne møder om morgenen, til de går hjem til fyraften. Forbuddet er totalt og vil også gælde under transport, på kurser og når de arbejder hjemme.

Det for galt

Kenneth Christoffersen er rendegraverfører ved Vej og Park i Nordfyns Kommune og har været ansat ved kommunen i 28 år. Han er ryger og bryder sig ikke om de nye regler.

- Det er for galt, at vi ikke selv kan få lov til at bestemme, hvad vi udsætter vores krop for, siger Kenneth Christoffersen til TV 2/Fyn.

Politikerne delte

Politikerne er stærkt delte i spørgsmålet, men Liberal Alliance har allerede meldt klart ud og kalder forslaget for en krænkelse af den personlige frihed, hvis det gennemføres.

- Det bliver ikke vedtaget med min opbakning. Jeg er tilhænger af røgfrie miljøer, men hvis man forlader kommunens areal i sine pauser og kun ryger under åben himmel, kan jeg ikke se, at det kan være et problem for nogen, siger Jens Otto Dalhøj fra Liberal Alliance.

Socialdemokraterne har dog ingen problemer med at bakke op om forslaget, fordi det kommer fra kommunens egne medarbejdere.

- Hvis det er deres ønske, og hvis der er meget stor opbakning i Hovedudvalget, vil jeg stemme for, når forslaget kommer til politisk behandling i kommunalbestyrelsen, siger Kim Johansen til TV 2/FYN.

Rygeforbud i 15 kommuner

I dag har 15 kommuner ud af landets i alt 98 kommuner indført total røgfri arbejdstid. På Fyn er det foreløbig kun Middelfart, som er med i det røgfrie selskab. Her trådte reglerne i kraft 1. januar 2014 efter en lang høringsproces, hvor også de ansattes organisationer var inddraget.

Forbuddet i Middelfart betyder, at medarbejderne risikerer advarsler og i yderste konsekvens fyring, hvis de ikke overholder rygeforbuddet i arbejdstiden.

Tidslinje over dansk ryge lovgivning

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

brug den interaktive tidslinje, som viser de mest markante stramninger inden for rygelovgivningen i Danmark

Direkte debat om rygeforslaget på TV 2/Fyn tirsdag klokken ca. 17.20 mellem Kim Johansen (S) og Jens Otto Dalhøj (LA).

Oversigt

    Oversigt