Ny dokumentarfilm om den danske præsident af Jubaland

Ahmed Dualeh flyttede til Danmark i 1967, og 45 år senere blev han udråbt til præsident af Jubaland. Nu har Filmfyn og DR støttet en dokumentarfilm om præsidenten fra Danmark.

Fredag aften kan Ahmed Dualeh se sig selv på det store lærred. Filmen om ham, "Præsidenten fra Nordvest", har nemlig premiere.

- Mit liv har været en lang rejse, og jeg har været velsignet med at komme til Danmark og studere og fået den balast, der har givet mig muligheden og viljen til at tage tilbage til Somalia og give noget af det videre, fortæller han til TV 2/FYN.

De første år af sin tid i Danmark, boede Ahmed Dualeh i Odense, inden han flyttede til Aalborg. 

Lars Feldballe fra det fynske produktionsselskab Film & TV Compagniet har fulgt Ahmed Dualeh i tre år. Det er ud af disse optagelser, at "Præsidenten fra Nordvest" springer ud.

Dokumentaren, der handler om Ahmed Duahles liv og kærlighed til sit hjemland, er støttet af blandt andre FilmFyn og Danmarks Radio.

- Ahmed Dualeh har en fantastisk personlighed, og han har tilegnet sig en dansk humor kombineret med den somaliske lune. På den måde, syntes jeg, at han var en helt fantastisk historie. Og at han så også ville tage de demokratiske danske værdier med ned og skabe de værdier i et land, som er så kaotisk, var meget, meget smukt, forklarer Lars Feldballe om grunden til, at han valgte at filme en dokumentar om Ahmed Dualeh.

I 2012 blev Ahmed Dualeh udnævnt til præsident af Jubaland, der ligger i den sydlige del af Somalia, efter 45 år i Danmark.

Du kan se hele interviewet med Ahmed Dualeh og Lars Feldballe i klippet her, hvor du også kan se små uddrag fra filmen "Præsidenten fra Nordvest".

 

Oversigt

    Oversigt