Vollsmose-læge til fare for patienterne: Må ikke omskære drenge

En læge med klinik i Vollsmose er blevet frataget retten til at omskære drenge. Det sker efter en lang række klagesager og politianmeldelser.

Omskæringslægen fra Odense, Said Ahmed El-Batran, er blevet frataget retten til at omskære drenge efter en lang række klagesager og politianmeldelser.

Den omdiskterede omskæringslæge fra Odense, der har omskåret drenge under snavsede og uhygiejniske forhold, må ikke længere foretage sine behandlinger på drenge.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i et dokument, som TV 2 har fået agtindsigt i.

- Det er styrelsens vurdering, at der er begrundet mistanke om, at du (lægen, red.) kan være til fare for patienternes sikkerhed på grund af dårlig hygiejne i din klinik, din opbevaring af journalmateriale, din manglende forståelse for bestemmelserne om journalføringspligt, og din manglende foreståelse af myndighedens anvisninger, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.

Lang historik med klagesager

Said Ahmed El-Batran har gennem ti år gentagne gange været i kontakt med tilsynsmyndigheden på grund af sit virke som omskæringslæge.

I juli 2006 fik Styrelsen for Patientsikkerhed den første indberetning om mulige problemer efter omskæring af en dreng. Drengen blev indlagt på et hospital til smertedækning. Sagen førte til, at Said Ahmed El-Batran blev kritiseret for manglende journalføring af operationsteknik, anvendt lokalbedøvelsesmiddel og og smertelindring.
Han fik desuden kritik for, at journalen ikke var ført på dansk.

I de følgende to år indberettede flere patienter klager til Patientombuddet om problemer efter omskæring. I maj 2008 kom Said Ahmed El-Batran under skærpet tilsyn. Dog satte det skærpede tilsyn ikke en stopper for klagerne. Fra 2008 til 2011 kommer der fortsat indberetninger.

Ved et tilsynsbesøg i starten af december 2015 var kritikpunkterne talrige. Her var to lægemidler blandt andet opbevaret forkert og holdbarhedsdatoen på lægemidler var overskredet. Desuden blev der fundet genbrugte afdækningsstykker sammen med mangelfulde journaler og der var heller ikke "forsvarlig adgang" til håndvask og rindende vand på klinikken, skriver TV 2.

Alt dette har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at afregistrere Said Ahmed El-Batran som virksomhedsansvarlig læge.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har overvejet om sagen kunne afgøres med mindre indgribende foranstaltninger, men styrelsen vurderer, at en midlertidig virksomhedsindskrænkning er påkrævet for at sikre patientsikkerheden i dit (Said Ahmed El-Batran, red.) faglige virke, skriver styrelsen i det dokument TV 2 har fået aktindsigt i

En af grundene til, at Styrelsen for Patientsikkerhed først efter ti år for alvor kan gribe ind i sagen, er at en ny tilsynslov gør det muligt, at handle hurtigt på de seneste oplysninger i sagen.

Den nye lov gør det deusden lettere at tage autorisation fra læger, der sjusker med opgaven at omskære drenge.

- Tidligere kunne vi ikke skride ind så hurtigt, som vi kan nu. Der har jo været mange sager, hvor vi ikke har haft mulighed for at skride ind, fordi vi ikke har haft lovgivningen, siger Anne-Marie Vangsted, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Læge fra Vollsmose kritiseres for blandt andet dårlig hygiejne i forbindelse med omskæringer.

Under nyt skærpet tilsyn

Styrelsen for Patientsikkerhed satte den 13. september i år Said Ahmed El-Batrans faglige virke under skærpet tilsyn i foreløbigt et år.  Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, at der var begrundet mistanke om, at Said Ahmed El-Batran kan udgøre en forringet sikkerhed for sine patienter ved at tilsidesætte regler, som har til formål at øge patientsikkerheden. 

Styrelsen har lagde vægt på, at Said Ahmed El-Batran har undladt at lade et privat behandlingssted i Aarhus registrere hos styrelsen og afgivet urigtige oplysninger til styrelsen om, at behandlingsstedet var registreret. Ved at undlade at lade behandlingsstedet registrere, har styrelsen ikke mulighed for at føre tilsyn med lægens sundhedsfaglige virksomhed på klinikken.

600 omkæringer om året

Said El-Batran har efter eget udsagn udført cirka 600 omskæringer af muslimske drenge om året i adskillige år.

Artiklen opdateres ...

Fakta

 

Oversigt

    Oversigt