Ny sø: Odense Kommune oversvømmer stort område

Den nye kunstige sø skal både fungere som naturområde og teknisk løsning til fremtidige miljøudfordringer.

Tæt ved den Fynske Motorvej i Odense S er der dukket en kæmpestor sø med småøer op. Men oversvømmelsen er ikke tilfældig.

Odense Kommune og VandCenter Syd har nemlig oversvømmet området som et tiltag mod kommende oversvømmelser. Søen er en såkaldt regnvandssø og skal opsamle regnvand, så det ikke løber over i Lindved Å. I dag får kraftigt regnvejr ofte Lindved Å til at gå over sine bredder og oversvømme private haver i nærheden. 

Her ligger søen.
Her ligger søen.

Fremtidige klimaforandringer og erhvervsvirksomheder, der i de kommende år vil skyde op i området, har derfor fået Odense Kommune til at etablere regnvandssøen. Planen er, at søen skal opmagasinere de store mængder nedbør og derved skåne Lindved Å. 

- Regnvandssøen er et godt eksempel på, hvordan vi som vandselskab kan tackle konkrete udfordringer ved hjælp af tekniske løsninger, der også har øje for at skabe merværdi for brugerne og tilføre byen grønne og blå ele­menter. Det er i tråd med vores ambition om at bidrage til helhedsorienterede løsninger og klimatilpasning, siger bestyrelsesformand for VandCenter Syd Leif Knudsen.

Naturperle for mennesker og dyr

Søen ligger i kort afstand til det nye OUH, Hollufgaard og Odense Letbanes kommende Park & Ride-anlæg. Derfor er det naturligt, at området omkring den nye kunstige sø skal være en destination for motion, leg og afslapning. 

- Søen er ikke kun en naturperle, men også en teknisk perle under overfladen. Alle parter har tænkt ud af boksen for at skabe en løsning, der tager hånd om nutidens og fremtidens udfordringer med skybrud såvel som hverdagsregn, der løber ud i Lindved Å og skaber problemer. Endnu en grøn oase, vi kan være stolte af i Odense, fortæller By- og  kulturrådmand Jane Jegind.

Projektleder, Kim Tolstrup, forklarer hvorfor søen var et spændende projekt.  

Det er dog ikke kun mennesker, der kan nyde godt af den nye sø. Også dyr og især fugle er tænkt ind i tankerne inden opførelsen af søen. Med hjælp fra Danmarks Naturfredningsforening er der nemlig anlagt 'fugleøer' og vådområder. Altså øer der skal tiltrække forskellige fuglearter og andre dyr.

Indvielse af søen

Den officielle indvielse af søen finder sted torsdag 29. september klokken 11:30-13:30 ved Glisholmvej. Der er adgang mellem Glisholmvej 140-144, og ved åbningen vil der være taler fra Jane Jegind, By- og kulturrådmand i Odense Kommune, og bestyrelsesformand for VandCenter Syd, Leif Knudsen. 

Regnvandssøens størrelse

Oversigt

    Oversigt