Ny specialenhed til bander findes allerede

De borgerlige partier i Odense vil oprette en ny specialenhed mod bandekriminalitet, men den eksisterer allerede, lyder kritikken.

De borgerlige partier i Odense har foreslået forskellige tiltag til at bekæmpe bander, og der er blandt andet flertal for en ny specialenhed rettet mod bandekriminalitet i Odense.

Specialenheden er dog ikke ny. I 2012 blev det besluttet at oprette en aktiveringsindsats, der skulle få kriminelle aktiveret, ellers blev de trukket i offentlige ydelser. Aktiveringsindsatsen blev siden slået sammen med Center for Familier og Unge (CFU) der har eksisteret siden 2013.

- Det er spild af penge. Jeg kan ikke se, hvad den skal, som CFU ikke skal. Hvis man ønsker at oprette en ny enhed, kan jeg ikke se, hvad man skal bruge CFU til, siger en anonym sagsbehandler i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, der ikke ønsker at opgive sit navn af frygt for repressalier.

Borgmester: Jeg skabte specialenheden i 2012

Odenses nuværende borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), var ansvarlig på området, da han sad som rådmand for Social- og Arbejdsmarkeds­forvaltningen, da det tidligere aktiveringstiltag blev oprettet i 2012.

En af opgaverne tilbage i 2012 var blandt andet at sikre, at kriminelle bandemedlemmer bliver sendt i aktivering, før de modtager forsørgelsesydelser.  Og i onsdags afsatte flertallet i byrådet, heriblandt borgmesteren, så tre mand til samme opgave.

Borgmesteren undrer sig over, at de borgerlige partier stiller et forslag til en specialenhed, der allerede eksisterer.

- Specialenheden skabte jeg dengang. Derfor undrer det mig også, at den nuværende rådmand (Steen Møller (K), red.) for området er medforslagsstiller på et forslag, hvor man forslår det samme igen. Derfor har jeg bedt om en redegørelse for den indsats, der blev sat i gang dengang, siger Peter Rahbæk Juel.

Sagsbehandler: Politikerne burde skamme sig

Den anonyme sagsbehandler, hvis identitet er kendt af redaktionen, er rystet over, at politikerne i Odense kan finde på at præsentere tiltag mod bandekriminalitet, der allerede eksisterer.

- De burde skamme sig. Nogle af dem har siddet der i 2012, hvor de besluttede, at CFU skulle starte op, siger den anonyme medarbejder.

- I byrådet burde de skamme sig over, at de ikke ved det.

Kører med uforandret styrke

Borgmesteren forventer, at aktiveringsindsatsen kører, som den skal, men han har bedt om en redegørelse fra rådmand Steen Møller, der er den nuværende rådmand på området. 

- Hvis man har kigget på den bandekonflikt, der har været i Odense de seneste år, så har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at man har syntes, det har været nødvendigt at nedprioritere sådan en indsats, siger Odenses borgmester.

- Jeg formoder, at indsatsen kører med uforandret styrke, som dengang jeg satte den i gang tilbage i 2012.

Steen Møller (K), der foruden at være rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, også står i spidsen for et af de borgerlige partier, der har foreslået den nye specialenhed i Odense, har i dag ikke ønsket at stille op til interview, fordi der først er en redegørelse klar i næste uge.

Rådmanden siger til TV 2/FYN, at der ikke er tale om en ny enhed. Der er i stedet tale om at samle og styrke de tilbud, der allerede findes. 

 

Oversigt

    Oversigt