I det fynske folks tjeneste

Nye borgmestre kan skade atom-kamp

Der er bekymring i Kerteminde i sagen om det atomaffald, der måske skal placeres i kommunen.

02:21

1 af 3

Kommunens afgående borgmester Sonja Rasmussen frygter, at kampen mod affaldet lider et knæk til nytår. Her får fire af de fem kommuner, der kæmper mod at få affaldet, en ny borgmester og det kan skade sammenholdet, mener hun.

- Vi havde et rigtig godt samarbejde borgmestrene i mellem. De nye kender ikke hinanden i den sag, og det kommer til at tage tid, inden de er helt inde i det. Det er vigtigt fordi vi kan påvirke ministeren meget mere med en fælles stemme, siger Kertmindes afgående borgmester Sonja Rasmussen.

Store mængder affald

Det er ti år siden, at Folketinget besluttede at atomaffaldet fra forsøgsreaktorerne på Risø ved Roskilde sku opbevares et andet sted. I alt er der tale om op mod 10.000 kubikmeter affald eller det, der svarer til to gange Rundetårn fyldt til toppen.

- Jeg har det meget dårligt med det, for vi har været gidsler i den her sag i mange år nu. Folk kan ikke sælge deres huse, og der er bekymring for, hvad der skal ske. Det er da et helvede, hvis det skal bygges her, siger Jørgen Lindø, der bor ved Kertinge Mark.

Fem kæmper sammen

Fem kommuner er udpeget som potentielle aftagere - det er Skive, Bornholm, Lolland, Struer og Kerteminde - nærmere bestemt Kertinge Mark. Alle fem kommuner er imod planen.

- Det er utrolig pinagtigt, for de mennesker, der har noget i klemme, at der ikke kan komme en afklaring. Det påvirker hele kommunen, men vi stiller op til kamp, fastslår Sonja Rasmussen.