Nye tal: Skoleglæden halter hos eleverne

Det er især de ældste elever i Odense, der har svært ved at møde glade op i skolen. Det viser tal fra Odense Kommunes sundhedsprofil.

Den årlige sundhedsprofil for børn og unge, som Odense Kommune står bag, viser, at stadig flere elever har mistet glæden ved at gå i skole. 

Blandt eleverne i 9. klasse har 1.318 elever svaret på flere spørgsmål omkring motion, kost, alkohol, venner, fritid og trivsel. 

Og især på spørgsmålet, om eleverne er glade for at gå i skole, er svarene iøjenfaldende. Sidste år svarede 81 procent nemlig, at de altid eller for det meste var glade for at gå i skole. I år er det tal faldet til 71 procent.

 
 
Foto: Grafik Odense Kommunes Sundhedsprofil

Blandt pigerne i 9. klasserne er der sket et stort fald i antallet af altid-glad-for-at-gå-i-skole. I 2011 hvor Odense Kommune begyndte at indsamle data til sundhedsprofilen blandt skoleelever, var mere end hver fjerde pige i 9. klasse altid glad for at gå i skole. I 2015/2016 var det kun knapt hver 8. pige, der kunne krydse af i den kategori. 

Faktisk svarer næsten hver 3. pige i 9. klasse at de kun nogle gange, kun sjældent eller aldrig er glade for at gå i skole. 

Du kan se hele sundhedsprofilen her. 

Sundhedsprofilen giver ikke svar på, hvorfor flere ældre elever har mistet skoleglæden. 

- Hovedparten af skoleleverne har det godt. Det viser årets sundhedsprofil. Det er jeg rigtig glad for. Men der er særligt to ting, der falder mig i øjnene nemlig, at skoleglæden blandt de ældste elever er faldende, ligesom vi kan se et fald i antallet af elever i 5.-10 klasse, der oplever sig som en del af klassefællesskabet.

- Det kan der være flere årsager til – og dem skal vi blive klogere på og gøre noget ved, skriver Børn- og ungerådmand Susanne Crawley.

Lang og kedelig
Formanden for fælleseleveråd, Kasra Hakami, der selv går i 9. klasse på Hunderupskolen fortæller, at mange 9. klasseselever er presset af den nye skolereform med flere timer og test. Og så er de lange skoledage med for lidt variation i undervisningen også en del af problemet. 

- Der er mange, der siger, at den gamle skolereform var kort og kedelig. Nu har vi en ny skolereform, der er lang og kedelig. 

TV 2/FYN besøger mandag Sanderumskolen i Odense, hvor man har oplevet det modsatte - nemlig at skoleglæden er steget. 

Sundhedsprofilen bliver præsenteret på Børn- og Ungeudvalgsmødet tirsdag. 

Oversigt

    Oversigt