Nyt liv efter Danish Crown: Nedrivning går i gang til september

Tre bygninger på Danish Crowns tidligere slagterigrund skal bevares.Grunden skal være mekka for både erhvervsliv, rekreation og turisme. Nedrivning går i gang til september.

Det var et hårdt slag for Fyn og især Faaborg, da Danish Crown valgte at lukke sit slagteri i byen. Samlet set kostede lukningen af slagteriet 400 medarbejdere jobbet.

Beslutningen blev truffet i 2014.

Siden det sidste stykke kød nogensinde blev skåret ud på slagteriet i Faaborg i februar sidste år, har bygningerne og grunden stået tomme hen.

Men nu er Faaborg Kommune klar med en plan.

quote Tre slagteribygninger skal bevares og ombygges. Havnekanalen skal forlænges og forbinde slagterigrunden med havn og centrum. Og så skal grunden åbnes op for erhvervslivet og være et mekka for turisme og rekreation med særligt fokus på gastronomi, oplevelser og natur.

Fra artiklen

"Tre slagteribygninger skal bevares og ombygges. Havnekanalen skal forlænges og forbinde slagterigrunden med havn og centrum. Og så skal grunden åbnes op for erhvervslivet og være et mekka for turisme og rekreation med særligt fokus på gastronomi, oplevelser og natur."

Det er ifølge en pressemeddelelse fra kommunen kernen i den vision, som en styregruppe i kommunen er blevet enige om og tirsdag fremlægger for Økonomiudvalget. 

- Med slagterigrunden har vi en unik mulighed for at rykke Faaborg fremad. Og selv om det er på en trist baggrund, er det en mulighed, vi skal udnytte. I stedet for blot at rydde grunden og plante græs, er vores vision at skabe et helt nyt byområde, som med udgangspunkt i Faaborgs placering ved Øhavet kan skabe jobs, tiltrække turister og give hele byen og egnen et løft, siger Christian Thygesen. 

Rekreation for stressramte

Visionen, som styregruppen er kommet frem til, har særligt fokus på rekreation og velvære, så Faaborg kan blive et trækplaster og åndehul for både turister generelt og for personer med helbredsproblemer.

Her nævner kommunen konkret eksempler som folk, der er ramt af stress, livsstilssygdomme eller kronisk sygdom som for eksempel sukkersyge. 

Det er også afgørende for styregruppen, at projektet på slagterigrunden ikke går ud over hverken centrum eller havnen.

Sådan lyder det fra Hans Stavnsager (S), som er med i styregruppen.

- Vi ser slagterigrunden som en løftestang for vækst og udvikling. Og den retning, vi anbefaler, vil løfte hele byen og egnen, fordi den vil trække flere mennesker til Faaborg. Samtidig vil erhvervet på havnen ikke møde begrænsninger. Tværtimod vil de få helt nye muligheder, mens nye aktiviteter på slagterigrunden skal supplere og ikke konkurrere med butikkerne i centrum, siger Hans Stavnsager.

Stadig blot en vision

Der følger endnu ingen konkrete planer med styregruppens vision. Der er endnu ingen lokalplan i støbeskeen og heller ingen mulige investorer i spil endnu.

I første omgang fremlægger styregruppen tirsdag sin vision for Økonommiudvalget. Herefter indstiller økonomiudvalget sin beslutning til kommunalbestyrelsen. Det sker på næste byrådsmøde 8. maj.

Hvis byrådet godkender styregruppens oplæg, bliver der efter mødet meldt en tidsplan for det videre forløb ud.

Det ligger dog allerede fast, at nedrivningen af de slagteribygninger, som ikke skal bruges fremover, kan starte til september.

På den måde kolliderer nedrivningen ikke med turisthøjsæsonen. 

Vision bygger på borgeres ideer

Styregruppens vision bygger i høj grad på borgernes input, fortæller borgmester Christian Thygesen (V).

Størstedelen af de mange borgerforslag om slagterigrundens fremtid, som kommunen modtog i 2016, fokuserede nemlig på netop turisme, friluftsaktiviteter og jobskabelse.

Samtidig understreger Christian Thygesen, at styregruppens oplæg ikke er et færdigt opslag.

- Det er en vision, et koncept, en ramme at arbejde ud fra. Nu skal Økonomiudvalget og senere kommunalbestyrelsen diskutere vores oplæg, og hvis de er enige med os om den overordnede retning, så begynder arbejdet med at gøre visionen konkret.

Oversigt

    Oversigt