Nyt teaterhus til debat: Blomstrende vækstmotor eller spild af penge

Svendborgenserne skal diskutere, om byen skal have et nyt teaterhus. Men der er meget forskellige holdninger til, om det vil være en gevinst for byen.

Onsdag aften får alle i Svendborg mulighed for at blande sig i en debat, der får stor betydning for byens kulturelle fremtid.

- Vi synes, det er vigtigt, at så stor en beslutning ikke kun diskuteres af kommunen og teatrene. Nu er det tiden, at det kommer ud til borgerne og til debat, siger Claus Bjerregaard fra organisationen Kulturelt Samråd, der har arrangeret onsdag aftens debat i Borgerforeningen i Svendborg.

På borgermødet skal der vendes fordele og ulemper ved at skabe et nyt teaterhus lige midt i byen. Sigtekornet er rettet mod Ramsherred 10, hvor der i dag er jobcenter overfor Krøyers Have.

Idéen er oprindelig skabt af Baggårdteatrets leder, Jakob Bjerregaard Engmann, der længe har presset på for at flytte byens egnsteater ud af de gamle og trange lokaler på Caroline Amalievej . Han mener, at et samlet teatermiljø midt i byen vil være en gevinst for alle.

- Man har efterhånden fundet ud af, at kultur kan bruges i en lokal turisme- og bosætningsstrategi for at gøre et bymiljø mere attraktivt. Men hvis vi skal udfylde den rolle, har vi brug for andre rammer. I et samlet miljø med byens andre teatre kan vi kan vi skabe et stærkt samarbejde, siger Jakob Bjerregaard Engmann.

Er det pengene værd?

Det lyder meget enkelt at flytte et teater ind til bymidten, men der er mange skridt i det. Sidste år gav kommunen grønt lys til det første. Nemlig at få et arkitektfirma til at undersøge, om det overhovedet er muligt at bygge jobcenterbygningen om til teaterbygning. En bygning, der indtil år 2000 var TV 2/FYNs hjemsted.

Det gjorde Praksis Arkitekter så, og i januar 2017 kunne de præsentere det færdige forslag, hvor huset rummer både egnsteater, amatørteater, børneteater, café, undervisning, skræddersal, værksted og administration. 200 mennesker kan der være i husets teatersal. Pris for ombygningen: 71 millioner kroner.

Ifølge planen kan Ramsherred 10 i Svendborg bygges om til teaterbygning for både professionelle, amatører og børn.
Ifølge planen kan Ramsherred 10 i Svendborg bygges om til teaterbygning for både professionelle, amatører og børn.
Foto: Praksis Arkitekter

Det får Svendborg Teaters næstformand, Ulrik Feveile Nielsen, til at rynke øjenbrynene. Svendborg Teater vil blive nabo til det mulige nye teaterhus, og organisationen har endnu ikke dannet en officiel holdning til projektet.

Men Ulrik Feveile Nielsen har dannet sin egen. Han mener, at byen har rigeligt med teaterkapacitet i forvejen.

- Der er ingen grund til at bruge penge på at bygge om, for der er i forvejen gode rammer i både Borgerforeningen og hos os på Svendborg Teater. Teatret er lejet ud omkring 50 dage om året, så der er masser af mulighed for, at Baggårdteatret kan rykke ind her.

Ulrik Feveile Nielsen kan godt forstå, at Baggårdteatret gerne vil rykke ind til bymidten, men det er spild af ressourcer at bygge om til formålet.

quote Vi udfordrer teateroplevelsen hver eneste gang, så vi kan finde på at vende publikum på hovedet eller spille teater i hele rummet.

Jakob Bjerregaard Engmann, leder, Baggårdteatret

- Vi får ikke mere teater ud af det. Det er forkert at bygge en ny sal, siger han.

Jakob Bjerregård Engmann fra Baggårdteatret er glad for Svendborg Teaters invitation til samarbejde, men han mener ikke, at forslaget er brugbart. Svendborg Teater er en gammel teaterbygning med fast scene og faste stole, og det er slet ikke den type teater, Baggårdteatret vil lave.

- Når man laver teater i 2017, er der helt andre behov, end dengang man byggede Borgerforeningen og Svendborg Teater. Vi udfordrer teateroplevelsen hver eneste gang, så vi kan finde på at vende publikum på hovedet eller spille teater i hele rummet. Heller ikke Borgerforeningens sildeparketgulv er beregnet til vores måde at arbejde på.

Debataften

Kommunen arbejder videre

Da arkitekttegningerne blev lagt på bordet i januar, besluttede Svendborg Kommunes Erhvervs- Beskæftigelses- og Kulturudvalg at gå et enkelt skridt videre og ophøje planen til et budgettema. Det er på ingen måde det samme som en godkendelse af planerne, men nærmere en interesse i at høre mere.

For udover ombygningsprisen på 71 millioner kroner gemmer der sig mange flere omkostninger.

Når man tømmer bygningen for jobcenterets medarbejdere og skriveborde, skal der selvfølgelig findes et andet sted at placere dem. Så hvis ikke man lige kan finde en tom, kommunal bygning på cirka samme størrelse, vil der komme udgifter til nye jobcenterlokaler.

Derudover er der lige den krølle på projektet, at bygningen Ramsherred 10 slet ikke er ejet af kommunen, men af Barfoed Group. Kommunen vil næppe sætte gang i en kostbar ombygning, hvis de bare står som lejere, så dermed kan der også blive tale om at købe bygningen eller lave en særlig aftale med Barfoed Group.

Nu vil kommunens embedsmænd få belyst, hvad projektet reelt vil koste at gennemføre. Og når man så har konkrete tal at tale ud fra, vil det blive taget med i budgetforhandlingerne, der skal være afsluttet inden den 15. oktober.

Onsdag aften klokken 19 i Borgerforeningen er alle indbudt til at give deres besyv med.

TV 2/FYN besøgte Ramsherred 10, da arkitektplanerne lå klar i januar måned.
Fotograf: Praksis Arkitekter

Oversigt

    Oversigt