Odense og Middelfart skal kigge ind i fremtiden

Hvordan kommer vi til at bo og leve i 2050? Det skal Middelfart og Odense sammen nu komme med et bud på sammen med otte andre kommuner, fire ministerier og to regioner med flere - i et nyt stort projekt.

Højhastighedstog og intelligente biler. Flere mennesker i byerne og klimaforandringer. Der er mange mulige udfordringer og udviklingsretninger i fremtiden.

Og dem skal et nyt projekt nu tage hul på. Middelfart og Odense er blevet valgt til at være en del af det visionære, men også konkrete projekt DK2050.

Her skal udvikles scenarier og reel nytænkning i forhold til, hvordan man tænker strategisk og langsigtet på tværs af grænser og sektorer i planlægningen af byer, infrastruktur, energi, handel og transport. Det hele sker i tæt samarbejde med Dansk Arkitektur Center, der udvikler og driver DK2050.

Borgmester i Middelfart, Steen Dahlstrøm, glæder sig over, at byen har fået plads i projektet i selskab med de største og mest grønne byer i Danmark.

- I Middelfart Kommune arbejder vi målrettet på at være Den Grønne Vækstkommune. Vores strategi er, at vi gennem samarbejde mellem offentlige myndigheder, virksomheder, borgere og organisationer skaber grøn vækst og arbejdspladser i kommunen, siger Steen Dahlstrøm (S).

Et eksempel på, hvordan kommunen siden kommunalreformen har arbejdet "grønt", er projekt Grøn Erhvervsvækst, hvor der siden 2010 er skabt 150 nye, grønne job.

I følge Middelfarts borgmester skal kommunen dog ikke hvile på laurbærrene.

- Gennem vores deltagelse i Danmark2050 forventer vi at blive endnu skarpere på, hvilke spor vi skal følge, og hvilke beslutninger der skal træffes i de kommende år, så vi omsætter den grønne omstilling til vækst og velfærd i vores kommune. Jeg ser frem til samarbejdet med de andre parter i projektet og også til, at vi i det nye år kan få en lokal debat om, hvilke veje vi skal følge her lokalt i Middelfart, siger borgmester Stten Dahlstrøm.

DK2050 udvikles og drives af Dansk Arkitektur Center (DAC) i et partnerskab med Realdania og Kulturministeriet, Miljøministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

De to fynske byer, Odense og Middelfart, er sammen med otte andre i landet udvalgt, fordi de er frontløbere inden for bæredygtig og strategisk byudvikling bredt fordelt i Danmark. Foruden byerne deltager også Region Syddanmark og Region Nordjylland.

Oversigt

    Oversigt