Odenses børn skal før i børnehave

To år og ni måneder. Det er fremover alderen på børn, når de skal starte i børnehave i Odense. I dag begynder livet som børnehavebørn, når de fylder tre år.

Et enigt Børn- og Ungeudvalg i Odense vedtog tirsdag formiddag de fremtidige rammer for Odenses børnepasning, "Fælles ramme for Sammen om De Yngste". Det indebærer lukning af Knasterne, tidligere skolestart og altså tidligere børnehavestart.

Aldersgrænsen for hvornår børnene starter i børnehave sænkes fra 3 år til 2 år og 9 måneder. Dansk Folkeparti tog dog forbehold for den del af planen og foreslår, at man leder efter en anden måde at finansiere besparelsen på.

Før i skole

Også skolebørnene skal begynde i skole tidligere, nemlig i forårs-sfo i foråret inden 0. klasse. Det vil betyde en årlig besparelse på 5 millioner kroner. Altså hvis det kan indføres på alle skoler. Inden da kræver det ombygninger på skolerne for 13,5 millioner kroner. Penge som skal findes ved de kommende budgetforhandlinger.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg synes, at børn- og ungeområdet er urimeligt hårdt ramt, siger rådmand Brian Dybro til TV 2/FYN.

Knaster lukkes

Specialbørnehaverne i Odense - kaldet Knaster - bliver nedlagt efterhånden som børnene bliver sluset ud. I stedet tilfører man ressourcer til flere af de almindelige børnehaver, så de bliver i stand til at rumme et par specialbørn hver. Konservative stemte imod den del af planen. Mens Venstre, der tidligere har stemt mod, nu gik med flertallet.

- Jeg ved, at det vil gøre nogle af forældrene i Knasterne kede af det. Alligevel stemmer jeg nu for, at vi får ressourcehuse i stedet for Knasterne. Min betingelse har været, at vi erstatter Knasterne med et tilbud, der er bedre. Jeg er ikke ekspert, men jeg tror på, at der nu bliver tilført nok ekstra støtte til børnehusene til, at det er et tilbud, vi kan stå inde for, siger Mark Grossmann fra Venstre.

- Jeg mener, at det er den rigtige vej at gå, siger rådmand Brian Dybro (SF).

Planen indeholder også beskrivelser af hvordan personalet skal være sammen med børnene på fx lægges der op til, at alle børn i 0-6 års alderen skal have fysisk aktivitet med høj puls i mindst 45 minutter om dagen.

Men samlet set sparer kommunen 30 millioner kroner i 2014 på planen og 38 i årene fremover.

- Det er ikke en spareplan. Det er en plan for, hvordan vi gerne vil have vores daginstitutionstilbud. I opgangstider ville der måske nok have været bundet penge i halen af planen, men det kan vi ikke nu, hvor vi skal spare penge. Men i krisetider skal man stadig tale indhold, og det gør vi også, siger Brian Dybro.

Oversigt

    Oversigt