Odenses kamp mod banderne: Nu havner tvangsfjernelser hos ministeren

Onsdag besluttede Odense Byråd, at kriminelles børn fremover skal kunne tvangsfjernes langt hurtigere end i dag. Den beslutning lander nu på socialministerens bord.

Det var helt i hegnet, da byrådet i Odense onsdag aften vedtog fem forslag til at bekæmpe byens bander. Det mener Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper. 

Byrådet vedtog blandt andet, at kommunen fremover vil have lov til at tvangsfjerne børn, hvis de vokser op i familier, hvor en eller flere har tilknytning til det kriminelle miljø. Beslutningen blev stemt igennem af samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten og SF.

- Det ligner magtmisbrug, hvis man bruger tvangsfjernelser til at opnå politiske ønsker, siger Pernille Skipper. 

Hendes partifælle i Odense Byråd Brian Skov er enig. 

- Vi har et bandeproblem i Odense, og vi er nødt til at stå sammen mod banderne, og vi er nødt til at gøre noget. Men vi skal gøre noget, der virker. Og det er decideret useriøst, at der går overbudspolitik i det på denne måde, og byrådet ender med at vedtage noget, som i bedste fald er virkningsløst og i værste fald direkte kontraproduktivt og skadeligt for børns trivsel, siger han. 

Forslaget om at tvangsfjerne bandemedlemmers børn har fået Enhedslisten til at gå til socialminister Mai Mercado (K).

- Det er uetisk at udnytte børn til at straffe forældrene, og formålet med en tvangsfjernelse må aldrig være at straffe for kriminalitet eller på grund af et politisk ønske. Det må kun ske ud fra en faglig vurdering af, om det er for barnets bedste, og derfor kan det simpelthen ikke være lovligt, når byrådet i Odense beslutter det her, mener Pernille Skipper. 

Torsdag forklarede Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), at tiltaget ikke skal forstås sådan, at kommunen vil tvangsfjerne unødigt og "til højre og venstre". 

- Det er jo ikke bare, at vi skal ud og tvangsfjerne til højre og venstre. Vi skal gøre det inden for lovgivningen og sikre, at det er det mest rigtige for barnet. Alt andet bliver i hvert fald ikke med min opbakning, sagde han. 

Red Barnet mener ligesom Enhedslisten, at børnene bliver brugt som kastebold mellem familier og myndigheder, hvis Odense Kommune tvangsfjerner utidigt. 

- Det er magtmisbrug, hvis man bruger tvangsfjernelser til at opnå politiske resultater og ikke til at hjælpe og støtte børn. Og derfor har flere børneorganisationer også allerede råbt højt. Det kan ikke være lovligt, og vi har allerede taget sagen op over for ministeren. Socialministeren må sætte en stopper for det, fortæller Pernille Skipper. 

I stedet for tvangsfjernelser vil Enhedslisten i Odense styrke politiets arbejde mod banderne. Derudover mener partiet, at kommunen skal satse på resocialisering og rehabilitering. 

Odense Kommune vil lægge ekstra hårdt pres på byens bander. Red Barnet frygter, at det kan ramme børnene.

Oversigt

    Oversigt