Anker Boyes telefonregning kommer aldrig frem

Ombudsmanden har givet Odense Kommune ret i, at Anker Boyes telefonregning med private oplysninger ikke er omfattet af aktindsigten

Odense Kommune behøvede ikke udlevere borgmester Anker Boyes (S) telefonregning fra efteråret 2011. Det har ombudsmanden afgjort, og dermed er der sat punktum i sagen. Beslutningen skyldes, at det vil være næsten umuligt at udskille borgmesterens private opkald fra de arbejdsmæssige. 

- Oplysninger om private opkald er ikke omfattet af retten til aktindsigt. Det gælder både for borgmestre og offentligt ansatte. Oplysninger om tjenstlige opkald skal derimod som udgangspunkt udleveres. Odense Kommune har imidlertid peget på, at det i Anker Boyes sag vil være meget vanskeligt at udskille det ene fra det andet, og det har jeg her mere end fire år efter ikke grundlag for at underkende, siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen. 

Beslutningen kommer, efter at to journalister i 2014 søgte aktindsigt i borgmesterens telefoni i forbindelse med en regning på hele 250.195 kroner for borgmesteren. Efter megen kritik valgte Anker Boye selv at betale regningen, der efter et forlig med TDC var kommet ned på på 125.097 kroner.

Den omstridte regning er på 54 sider med oplysninger om både borgmesterens private og tjenstlige opkald, sms-beskeder og dataforbrug. En mindre specificeret regning fra samme periode er tidligere blevet udleveret af kommunen. 

Stadsdirektør i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg Andersen, glæder sig over, at ombudsmanden har lagt vægt på beskyttelsen af privatlivets fred.

- Vi tager afgørelsen til efterretning, og hæfter os ved, at Ombudsmanden dermed er enig med os i, at beskyttelse af privatlivets fred er et væsentligt hensyn. Det glæder vi os over - både af hensyn til vores ansatte og vores politikere, siger han i en pressemeddelelse fra kommunen.

Oversigt

    Oversigt