Fra krise til storslået opera: Snart premiere på mesterværk

Hvis pengene mangler, så må man tænke kreativt for at lave en storslået opera. Det har de gjort på Den Fynske Opera og indgået samarbejde med Syddansk Musikkonservatorium.

De mange medvirkende går til og fra scenen på Den Fynske Opera, hvor instruktør Christian Steffensen styrer prøverne.

Han har fået nok at se til, for der er hele 29 medvirkende sangere i opsætningen af Carl Nielsens 'Maskarade'. Et ganske pænt tal, når man tager i betragtning, at Den Fynske Opera trækker en økonomisk byrde med sig. Sidste regnskabsår endte med et underskud på en million kroner. Men det har bare fået operahuset til at trække i det kreative arbejdstøj og skabe et samarbejde med Syddansk Musikkonservatorium.

20 af de 29 medvirkende er sangstuderende, som skal tage ved lære af de professionelle.

- Vi blev enige om, at deres sangstuderende hvert år i deres undervisning skulle have et musikdramatisk forløb, hvor de skulle lære at stå på en scene. Og der er 'Maskarade' rigtig god, for hele koret på 20 mand har solistroller, så de har allesammen små bitte ting, de skal, udover at være i koret, forklarer teaterleder Marianne Klint.

En af de studerende, Anna Caroline Olesen, står på scenen og aftaler med operasanger Christian Damsgaard, hvordan hun skal gribe fat i ham og dreje ham rundt i en løssluppen scene.

- Det er sjovt. Det er første gang, vi har et skoleprojekt, hvor vi er med på sådan en rigtig professionel opsætning, fortæller hun.

 
 
Foto: Morten Albek

 De studerendes medvirken er bare én af de knapper, operaen har drejet på, for at lave en tilfredsstillende opera på et begrænset budget.

Elever fra Den Kgl. Balletskole medvirker som dansere, og så har dirigent Martin Åkerwall arbejdet med musikken. Carl Nielsen havde egentlig skrevet operaen til opførelse for et helt symfoniorkester, men den mulighed har Den Fynske Opera ikke, så i stedet er den skrevet om til to flygeler.

- Så har vi til gengæld nogle af Danmarks dygtigste pianister til at spille på de to flygeler, fortæller Marianne Klint.

Hun lægger stor vægt på, at de har prioriteret en pæn del af budgettet på kostumer. Dermed kan publikum forvente storladne kjoler i 1700-tals stil.

Ludvig Holberg skrev komedien 'Maskarade' i 1724, hvor maskeradefesterne netop var blevet forbudt, og i 1906 tog komponisten Carl Nielsen så komedien under kærlig behandling og omsatte den til en komisk opera. To unge elskende sværger hinanden troskab, men et tvangsægteskab og en forveksling kommer i vejen. 

Den erfarne operasanger Jesper Brun-Jensen har haft berøring med 'Maskarade' mange gange i sin karriere, og han glæder sig til at opføre den i Odense. Også i en udgave med to flygeler, sangstuderende og balletelever.

- Hvis vi snakker dansk opera, så er Carl Nielsens 'Maskarade' jo et ikon. Og det fungerer jo med to flygeler. Det er et rigtig godt sangerhold, der er på. Og jeg synes, vi løser opgaven på bedste vis.

Anna Caroline Olesen bidrager med sin sangstemme til operaen, og til gengæld kan hun få erfaring og undervisning gennem en rigtig opsætning.

- Det er meget lærerigt at se de professionelle sangere arbejde. Jeg prøver at opfange lidt af, hvad de gør, og så prøver man jo at trække nogle fif til sig, siger hun i en pause mellem de travle prøver.

'Maskarade' har premiere på Den Fynske Opera fredag d. 24. januar.

 

Oversigt

    Oversigt