Ophedet budgetdebat i Odense Byråd

Som ventet var der nærmest skyttegravskrig i Odense Byråd onsdag eftermiddag. Venstre og rød blok står stejlt overfor hinanden omkring kommunens budget for 2017.

Onsdag eftermiddag gik byrådet igang med at drøfte det kommende års budget.

Og mens der normalt er uenigheder, plejer politikerne alligevel at holde døren åben for kompromis´er.

Men det var der ikke tale om onsdag.

- Der er tale om ren skyttegravskrig uden tegn på forsoning, rapporterer TV 2/FYNs reporter på rådhuset, Allan Spangsberg.

Han fortæller, at politikerne ikke kom ret langt under debatten, så det ventes, at det røde flertal i byrådet torsdag fremlægger et budgetforlig, uden at blå blok er med.

Det vil formentlig - udover skattestigning - indeholde massive besparelser på kommunens administration.

Basal ideologisk uenighed

Socialdemokraterne vil hæve skatten med 0.5% og bruge de omkring 128 millioner kroner på velfærd.

Men det vil Venstre overhovedet ikke være med til. De vil istedet skaffe penge til børn, unge, ældre og handicappede ved at spare andre steder.

Letbanens etape 2 skal udskydes, ombygningen af Vollsmose spares væk, Vollsmose Kulturhus skal lukkes ligesom  kommunens eget uddannelsescenter, Phønix, Desuden vil Venstre finde besparelser på over 15 millioner i Odense&Co, som er en del af kommunens storstilet vækststrategi.

En usædvanlig situation

TV 2/FYNs politiske redaktør, Jesper Buch, betegner det som usædvanligt, at fronterne er trukket så hårdt op.

Normalt bestræber politikerne sig på at indgå brede budgetforlig, men denne gang er ingen af parterne parat til at rokke sig ud af stedet.

Det, mener Jesper Buch, skyldes at der er kommunalvalg i 2017.

- Det er valgkamp, og i en valgkamp skal man have svar på, hvad man vil gøre ved de udfordringer, kommunen står overfor for eksempel på velfærdsområdet, siger han.

Han mener, at det er forklaringen på, at Venstre har lavet deres eget detaljerede spareforslag til det kommende budget, selvom de på forhånd vidste, at skattestigninger er et ultimativt krav fra rød blok.

 

 

Skyttegravskrig om budgettet i Odense

 

 

Politisk redaktør Jesper Buch analyserer budgetsituationen i Odense

 

Oversigt

    Oversigt