Opråb fra foreningslivet: Det er ganske enkelt forrykt

Efter at Ankestyrelsen har afgjort, at folk på efterløn og dagpenge ikke må arbejde frivilligt i et foreningsfitness, er flere fynske formænd nu bekymrede. Konsekvenserne kan nemlig være store.

- Vi burde ikke blive straffet, for det vi laver. 

Per Sønder er formand for Ullerslev Gymnastik- og Motionscenter. Han er chokeret over Ankestyrelsen afgørelse i forhold til frivilligt arbejde i de danske foreninger, der tilbyder fitness. 

- Det er tåbeligt, at der skal være forskel på, hvor man må være frivillig, siger han. 

Ankestyrelsen har nemlig afgjort, at folk på efterløn eller dagpenge ikke må arbejde frivilligt i et foreningsfitness uden at blive trukket i deres ydelse. 

Sagen begyndte i Sunds nord for Herning, hvor Inge Precht var frivillig instruktør i det lokale foreningsfitness. To timer om ugen hjalp hun medlemmerne med at få sig rørt på den rigtige måde. Men fagforeningen mente, at hun skulle trækkes i efterløn. Og Ankestyrelsen bakkede op. 

- Jeg synes, det er trist, at man bliver frataget muligheden for at være frivillig i et center som det her, bare fordi man er på efterløn, siger Inge Precht til TV 2/FYN, da vi mødte hende i centeret i Sunds. 

DGI er gået ind i sagen, som nu skal køres som en retssag.

- Ankestyrelsen mener ikke, at der er tale om en almennyttig forening, fordi det er foreningsfitness. Det er en helt skør beslutning, og derfor rejser vi en sag mod dem, siger DGIs formand, Søren Møller. 

Ankestyrelsens afgørelse

Flere foreninger og instruktører har kontaktet DGI, fordi de frygter konsekvenserne af denne regel. Allerede nu er der flere eksempler på instruktører, som har valgt at droppe det frivillige arbejde af frygt for, at de vil blive trukket i efterløn - også på Fyn.

- Det skaber en usikkerhed om, hvorvidt folk skal engagere sig i frivilligt arbejde, og det er det sidste, vi har brug for, både som samfund og som foreningsliv, siger Søren Møller.

Han understreger, at det kan have store konsekvenser for hele foreningslivet i Danmark, hvis reglen ikke bliver lavet om.

- Det her rammer først og fremmest de frivillige foreninger, der eksempelvis mangler en kasserer eller en instruktør. Dernæst rammer det den arbejdsløse eller efterlønneren, som bliver begrænset. Og til sidst rammer det også samfundet, fordi man er henvist til passivitet i stedet for at bidrage.

I foreningen i Ullerslev frygter man også konsekvenserne.

- Det er efter min mening en bombe under det frivillige arbejde, og det vil ramme os alle, siger Per Sønder.

- Sagen er jo ganske enkelt forrykt! Man burde i stedet belønne disse mennesker, som bruger deres tid på frivilligt at hjælpe andre, frem for at straffe dem, siger han.   

Fakta

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt