Pape indrømmer uskønt forløb om ny politiskole

Partierne bag politiforlig skulle sidste år have besluttet placering af ny politiskole, mener justitsminister.

Fronterne er fortsat trukket op omkring placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark.

Det står fast, efter at den nyudnævnte justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), fredag havde drøftelser med partierne bag politiforliget.

Trekløverregeringens plan er at bygge en helt ny politiskole i Herning. Dårlig idé, mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som hellere ser en ny politiskole oprettet i eksisterende bygninger.

- Processen og forløbet har ikke været fantastisk. Det tror jeg, at alle siger. Hvis man nu kigger i bakspejlet, vil alle nok sige, at vi skulle bare have truffet en beslutning, da vi lavede forliget, siger Pape.

Det er et år siden, at politiforliget faldt på plads.

- Nu sad jeg på den anden side af bordet, da vi lavede forliget, og vi sad jo og sagde, at vi var nødt til at have noget proces på det her. Vi er meget klogere i dag end dengang, siger Pape.

Det er ministerens håb at være færdig med sagen inden jul. Han regner med at indkalde forligspartierne til et nyt møde i den kommende uge.

Det var den daværende Venstre-regering, som sammen med blå blok og Socialdemokratiet indgik politiforliget.

Trekløverregeringen bestående af Venstre, Liberal Alliance og De Konservative har i sit regeringsgrundlag skrevet ind, at en ny politiskole skal bygges op fra bunden i Herning.

Sagen er meget enkel, mener Pape.

- Vil vi bygge en ny skole med alle moderne faciliteter for politiet bygget op fra bunden, eller vil vi bygge i eksisterende bygninger, hvor vi kan se, at man ikke kan leve helt op til de samme krav, når det gælder funktionalitet og sikkerhed?

- Der er nogle holdninger, og dem er vi ikke enige om. Det er kun én gang, at vi skal bygge en sådan skole, og jeg vil gerne give dansk politi det bedste, siger Pape.

Peter Kofod Poulsen, DF's retsordfører, har et klart budskab til regeringen.

- Et flertal i forligskredsen ønsker noget andet, nemlig en skole i eksisterende bygninger.

- Vi har gjort det klart for regeringen, at Rigspolitiet kan vælge den eksisterende bygning, de vil have, og så skal det være Danmarks nye politiskole, siger han.

Et nybyggeri vil ifølge Rigspolitiet tage 38 måneder. Ifølge DF og Socialdemokratiet er det afgørende, at nye elever kan begynde i 2018.

- Det er et spørgsmål om at komme hurtigt i gang med at uddanne betjente, og det vægter meget højt for os, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet.

Hun peger også på de økonomiske aspekter som et problem for regeringen.

50 millioner kroner lægges ifølge forliget til side i både 2018 og 2019 til oprettelsen af politiskolen.

Et nybyggeri vil dog koste i omegnen af 550 millioner kroner, og de penge er ikke fundet.

Oversigt

    Oversigt