Oversvømmelse: Sluser kan sikre flere fynske byer

Vejle har gjort det. Kerteminde er på vej. Kommuner investerer i sluser for at undgå kostbare oversvømmelser.

Onsdag stod vandet i Vejle Fjord 1,30 over dagligt vande. Men i modsætning til så mange andre steder i landet gav det ikke oversvømmelser i Vejle.

Byens nye sluseanlæg til 45 millioner kroner viste nemlig sit værd, ligesom det havde gjort under stormen Urds hærgen i juledagene.

Tidligere skabte den slags vejrforhold stor risiko for, at Omløbsåen i Vejles centrum gik over sine bredder og oversvømmede de lavtliggende dele af centrum. Men en kombination af sluser og pumper kan nu holde vandstanden i Omløbsåen under kontrol.

- Vi har fundet et sted, hvor vi kan sætte en prop i hullet, fortæller Michael Schultz, der er direktør i det kommunale selskab Vejle Spildevand, der har betalt hovedparten af regningen.

Og det er ikke kun i Vejle, man gerne vil kunne sætte ”en prop i hullet”, når oversvømmelser truer. Den seneste stormflod har skabt fornyet interesse for tekniske løsninger, der kan holde vandet under kontrol.

I Kerteminde har man længe arbejdet på en løsning, der kan beskytte havnen og Kerteminde Fjord mod oversvømmelser. Her vil man lægge oppustelige sluseporte under vandet, der kan pustes op i løbet af tre timer og lukke af for vandet.

- Vi tror det vil sikre, at vi kan gå fri af vand fremover. Løsningen er beregnet til at virke op til vandstigninger på 2,20 meter, så vi er sikret et godt stykke tid frem, siger borgmester Hans Luunbjerg fra Kerteminde.

- Vi kan lave en løsning, som også kan bruges andre steder, som for eksempel i Roskilde Fjord og måske også internationalt, siger han.

Hurtigt tjent ind

Projektet er lavet i samarbejde med konsulentfirmaet Rambøll, og her siger seniorkonsulent Henrik Mørup-Petersen, at den slags tekniske løsninger set i den store sammenhæng er en billig løsning.

Slusen i Kerteminde er budgetteret til 25 millioner kroner, hvilket svarer til en tredjedel af de 76 millioner kroner, byen har haft i stormflodsskader siden 2006.

- Prisen er betalt ind med bare en enkelt stormflod, så det er en god, forebyggende klimasikring, siger Henrik Mørup-Petersen.

 

 

Sluse ved Odense Kanal

Han fortæller, at man flere steder i Danmark har arbejdet med lignende – om end ikke helt så konkrete - planer. Alle steder er det de særlige, lokale forhold der afgør, om det kan betale sig at lave en sluseløsning:

- Vi har arbejdet med Roskilde Kommune om en sluse i Roskilde Fjord, placeret ved den eksisterende bro i Frederikssund. Det er en teknisk rigtig, men dyr løsning derovre, jeg tror det er 120 millioner kroner, men det skal sammenholdes med de værdier vi kan beskytte.

- Vi har også, sammen med Odense kommune, undersøgt mulighederne for at lave en sluse i Odense kanal, der kan beskytte havneområdet inde i byen. Det ser også fornuftigt ud, siger Henrik-Mørup-Petersen.

Se videoklip på nyhederne.tv2fyn.dk.

 

Oversigt

    Oversigt