Penge til byfornyelse går til københavnerne og bandepakke

København er i mange år løbet med en stor del af pengene til byfornyelse. Folketingets intentioner om bedre omfordeling af pengene bliver i stedet målrettet bandepakken.

I en ny analyse påpeger organisationen Danmark på Vippen, at de statslige midler til byfornyelse de seneste år i høj grad er havnet i hovedstaden. 

Over 1/3 del af midlerne er de seneste år blevet tildelt København. Til sammenligning har hele Fyn kun fået 7,6 procent. Det er en skæv fordeling, mener Danmark på Vippen. 

37 procent af midlerne til områdefornyelse er i perioden 2005 til primo 2017 er blevet tildelt København, som i 2016 også fik 36 procent af puljen til bygningsfornyelse.

-  Fordelingen er helt skæv.  Det understreger blot, at også på det her område er vores hovedstad i høj grad blevet tilgodeset i forhold til resten af Danmark, siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen i en pressemeddelse. 

Kun 13 procent af Danmarks befolkning er bosat i  hovedstaden. 

Offentlig investering skaber privat investering

Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere påvist, at for hver offentlig krone, der investeres i områdefornyelse, investerer det private i gennemsnit 3,5 kroner i dette område som følge af de offentlige investeringer.

Ifølge Danmark på Vippens analyse fik København i perioden 2005 til primo 2017et overskud på over 605.000.000 kroner af de direkte statslige investeringer i områdefornyelse og de efterfølgende spinoff-effekter målt i forhold til antal indbyggere.

 Skærer i byfornyelsespuljen

Et bredt flertal i Folketinget vedtog sidste år, at byfornyelsesmidlerne skal målrettes indsatsen i landsbyer og andre områder, som er under pres, og hvor der er behov for at kickstarte en udvikling.

De områder kan dog se frem til at modtage væsentligt færre midler til byfornyelse fra 2018 og frem, end de umiddelbart var stillet i udsigt. 

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev fredag enige om at finansiere dele af den nye bandepakke med midler fra byfornyelsespuljen, som på den baggrund beskæres kraftigt. Derudover lægger regeringen også op til at finansiere en kommende jobpræmiepulje til langtidsledige med byfornyelsesmidlerne.

- Først indser et flertal i Folketinget, at København er blevet helt urimeligt favoriseret i årevis og målretter byfornyelsesmidlerne, hvorefter man skærer hårdt i puljen. Det er ikke bare uretfærdigt, at det nu er landsbyerne, der skal betale for en jobpræmiepulje og bandepakke. Det er også set med økonomiske øjne en rigtig dårlig idé, siger Kim Ruberg.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt