Plejeleder: Demente kommer alt for sent på plejecenter

Mange demente kommer for sent på plejecentre, og det går ud over deres behandlingsforløb, mener plejecenterleder fra Gislev.

Op mod 85.000 danskere lever med en demenssygdom. Det gør demens til den sygdom, der er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. 

Ud af de mange demensramte danskere er det kun cirka 1.500, der er under 65 år. Med andre ord er det en sygdom, der i meget høj grad rammer de ældre borgere.

- Vi oplever, at de demente, der kommer på et plejehjem, de er langt henne i deres demenssygdom. De har meget forskellig adfærd; nogen kan være voldelige og nogen er bare søde og rare mennesker, som sidder for sig selv. Men vi oplever mere og mere, at vi får demente ind, som på grund af deres magtesløshed bliver voldelige, siger Merete Jørgensen, der er leder på Nørrevænget Plejecenter i Gislev.

Hun forklarer, at fordi de kommer ind så sent i forløbet, er der allerede sket store skader på deres hjerne.

- Rigtig tit så er det jo ens fornuft, det går ud over, når man har demens. Hjernecellerne går i stykker, og så er der kun følelserne tilbage - men ikke noget til at styre dem, siger Merete Jørgensen.

Derfor er mange ældre allerede for dårlige, når de kommer til de centre, der skal hjælpe dem med sygdommen, vurderer Merete Jørgensen.

- Det er ikke nogen tvivl om, at hvis man skal gå ind og kigge kun på den demente, for det er en sygdom, der udvikler sig, så kan den kun blive værre. Så hvis man begyndte at arbejde på, at de kom ind noget før i deres sygdom, så ville de få et meget bedre forløb, siger Merete Jørgensen og opfordrer til, at sætte fokus på emnet omkring tidligere behandlig:

- Når man kommer for sent ind på et center, så når man aldrig at få en relation til dem, der skal passe en, og man når aldrig at falde til. Rigtig mange vil derfor føle, at de er på et fremmed sted, og at de ikke ved, hvorfor de er der, siger Merete Jørgensen.

Oversigt

    Oversigt