Politidirektør i modvind

Fyns Politiforenings opsigelse af samarbejdet med politidirektør Kit Claudi Grøn Iversen er kulminationen på lidt mere end et år med flere sammenstød mellem hende og betjente ved Fyns Politi.

Da justitsminister Søren Pind udnævnte Kit Claudi Grøn-Iversen til politidirektør på Fyn i sommeren 2015, havde hun ikke tidligere beskæftiget sig med politiet.

Som cand. jur. havde hun været dekan for videreuddannelsen på professionsskolen, UCC.

Hun tiltrådte jobbet ved Fyns Politi 1. september 2015 og allerede i oktober røg hun ind i sit første sammenstød med landbetjentene på Ærø.

I en artikel i Fyns Amts Avis udtalte hun, at betjentene på Ærø stort set måtte sige alt offentligt, blot hun vidste, hvad de ville sige, og at kritik var rejst internt først.

Den udtalelse blev opfattet som et forsøg på at begrænse betjentenes ytrigsfrihed og førte til, at Folketingets Ombudsmand kritiserede hende for at skabe usikkerhed om emnet.

- Offentligt ansatte har – med nogle få begrænsninger – ret til på egne vegne offentligt at kritisere for eksempel forholdene på egen arbejdsplads. Ledelsen kan hverken kræve at blive orienteret på forhånd, eller at kritikken er rejst internt først, hed det i ombudsmandens kritik.

Han pålagde politiledelsen at rette op på den usikkerhed om de ansattes ytringsfrihed, som politidirektørens udtalelser kunne have skabt.

Store forandringer

I hendes første nytårsparole bebudede hun forandringer i organiseringen af Fyns Politi.

Baggrunden var, at distriktet er presset på mandskab på grund af bevogtningsopgaver efter terror i København og grænsekontrol i Sønderjylland.

Senere spillede hun ud med en ny organisering, der blandt andet betød nedlæggelse af landbetjente, erstatning af lokale politistationer med politibutikker og samling af patruljer i Odense og Svendborg.

Det skabte især kritik på Ærø, hvor utrygheden var stor med udsigt til nedlæggelse af lokalpolitiet på øen.

I den forbindelse indbød Fyns Amts Avis og TV 2/FYN Kit Claudi Grøn-Iversen til en paneldebat med deltagelse af de ærøske betjente.

Hendes svar var, at hun som udgangspunkt gerne ville deltage men kun, hvis hun fik sikkerhed for, at det ikke blev en offentlig debat mod hendes egne medarbejdere. Desuden ville hun bestemme, hvem fra Fyns Politi, der måtte deltage.

Frygt for dårligere service

Også lukningen af de lokale politistationer i Nyborg, Ringe, Faaborg, Assens og Middelfart, der erstattes af politibutikker, har rejst kritik.

Da stationen i Middelfart lukkede fredag sagde den lokale tillidsmand, Uffe Lyse, til TV 2/FYN:

- Jeg frygter, at responstiden bliver længere. I 2008 lavede ledelsen samme ændringer, og lukkede beredskabet i Middelfart og Assens. Den gang blev 30 mand flyttet til Odense. Efter kort tid blev det lavet om igen, så der igen kunne rykke betjente ud fra Middelfart.

Kit Claudi Grøn-Iversen afviste kritikken:

- Det er vist meget få mennesker, der ikke kan se, at vi ikke i den gamle organisering kunne løse tidens opgaver længere. Alternativet til en reorganisering var således ikke-eksisterende, skrev Kit Claudi Grøn-Iversen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt