Politikere strides om E20 og tog over Vestfyn

Partierne bag Togfonden mener, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) har afgivet urigtige oplysninger. De forlanger svar.

Den nye transportminister risikerer at køre af sporet, kort efter at han er startet, mener partierne bag Togfonden. De beskylder Ole Birk Olesen (LA) for at have afgivet urigtige oplysninger til Folketinget.

I et folketingssvar skriver den nytiltrådte minister, at der ikke er finansiering for et af Togfondens projekter.

Men det er lodret forkert, lyder det fra partierne bag aftalen om Togfonden, som skal opgradere de danske jernbaner med skattepenge fra Nordsøolien.

Fejlen skal korrigeres hurtigst muligt, siger Socialdemokraternes finansordfører og næstformand i Finansudvalget, Benny Engelbrecht.

- Det er en fejl, men den skal korrigeres, og den skal korrigeres hurtigt. Hvis han gør det, så vil det ikke få nær de samme konsekvenser, som hvis han ikke indrømmer, at han har taget fejl, siger han til Ritzau.

Finansudvalget indkalder derfor på baggrund af samtlige partier i Togfonden transportministeren i lukket samråd fredag formiddag for at afgive forklaring.

Sagen drejer sig om den nye jernbane og en udvidelse af E20-motorvejen over Vestfyn, som der er stillet spørgsmål om til transportministeren.

I svaret skriver ministeren, at "spørgsmålet er hypotetisk, for så vidt som der pt. ikke er finansiering hverken til en udbygning af motorvejen eller en ny jernbane på Vestfyn."

Men det er lodret forkert, lyder det, for det er skrevet ind i finanslovaftalen, og derfor er det "noget af en fodfejl fra den nye minister" ifølge Benny Engelbrecht.

Ingen af partierne i trekløverregeringen er en del af aftalen om Togfonden, hvilket betyder, at den nuværende regering skal administrere en aftale, man er uenig i.

Aftalen blev indgået af SRSF-regeringen samt Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Et voldsomt fald i oliepriserne har dog medført færre penge til at udbygge togdriften, end hvad aftalepartierne oprindeligt regnede med.

Det har ikke muligt for Ritzau at træffe Ole Birk Olesen til et interview, men ministeren har sendt et skriftligt svar.

For motorvejens vedkommende er der ikke anvist finansiering til projektet, fastholder Ole Birk Olesen.

- For projektet med den nye bane over Vestfyn har forligskredsen bag Togfonden - som regeringen jo ikke er med i - valgt at udskyde anlægget af banen til årene efter 2020 i deres såkaldte "fase 1" af Togfonden.

- Når forligskredsen selv vælger at udskyde anlægget, kan jeg ikke tolke det som andet end en erkendelse af, at der p.t. ikke er finansiering. For i min ordbog omfatter begrebet "p.t." ikke årene efter 2020, skriver han.

Oversigt

    Oversigt