Jane Jegind har en møg-sag

Jane Jegind har en møg-sag. Sagen om lukningen af Landbrugsvej i Odense er en grim sag for Venstre, fordi den rammer ned i dele af partiets kernebagland, vurderer TV 2/Fyns politiske redaktør.

Fremkommelighed! Trafikken skal glide gennem byen! Venstre tager borgernes bekymringer alvorligt! 

Sådan lød ordene igen og igen fra Venstres Jane Jegind op til kommunalvalget i 2013. Et simpelt budskab, som vælgerne tog til sig. Lukningen af den centrale vej i Odenses bymidte (TBT-gaden) var med til at bane vejen for partiets flotte valgresultat.

Nu er der gået to et halvt år, og igen er det trafikafvikling og fremkommelighed, som er kommet på dagsorden.  Denne gang i den sydlige del af byen. Forskellen er bare, at det nu handler om en vej, som allerede er lukket. Nemlig Landbrugsvej.  Sjovt nok er vejen opkaldt efter det erhverv, som står Venstre nært.

Vejen er en vigtig fordelingsvej for en anden institution med historisk stærke rødder i Venstre, nemlig Dalum Landbrugsskole. Og ikke mindst er vejen vigtig for 40 virksomheder, som partiet normalt opfatter som trofaste støtter.

Det gør virksomhederne ikke længere.  Ikke færre end 38 ud af de 40 virksomheder, som er placeret i industriområdet ved Landbrugsvej, har skrevet under på en protest til rådmanden. Flere af dem var ifølge TV2/Fyns oplysninger angiveligt med til at finansiere partiets valgkamp i 2013.

Mange af dem er rasende over, at rådmand Jane Jegind ikke vil være med til at genåbne den vej, som kommunen lukkede i strid med loven.  Det provokerer dem voldsomt, at rådmanden i stedet vil sætte gang i en proces, som skal gøre den ulovlige beslutning lovlig, så vejen kan forblive lukket.

 

Se hele interviewet med TV 2/Fyns politiske redaktør Jesper Buch

 

Ret beset er der ingen tvivl om, at rådmanden er fanget i et svært dilemma. Uanset, hvad hun gør, får hun problemer.  En fortsat lukning er i strid med lokalplanen. En genåbning er i strid med VVM-redegørelsens forudsætninger.

Men,  det er de lokale virksomheder bare ret ligeglade med. Det er Jane Jeginds afdeling, som har overtrådt loven, - og det er rådmand Jane Jegind, som har initiativretten til at sikre vejen genåbnet, siger de.

Derfor er sagen om Landbrugsvej en alvorlig sag for Venstre. Vi er i partiets kernebagland, og her halvandet år før kommunalvalget er rådmanden havnet i en sag, som ikke bare kan koste stemmer, men også svække hendes retorik i en kommende valgkamp.

I hvert fald vil det med denne sag i baggagen, berettiget eller uberettiget, blive lidt sværere for hende at tale om at tage almindelige borgere alvorligt og at sikre fremkommelighed for lokale virksomheder.

Rådmanden har således en selvfølgelig interesse i at få sagen afsluttet så hurtigt som muligt, og helst på det kommende møde i By- og Kulturudvalget den 26. april.

Men det er ikke ensbetydende med, at sagen er lukket, hverken for erhvervslivet ved Landbrugsvej eller for den aktionsgruppe, som kræver vejen genåbnet.  De vil fortsætte kampen, og dermed vil der fortsat være fokus på sagen.

Flere af virksomhederne har investeret millioner i bygninger i tillid til, at kommunen var i stand til at overholde sin egen lokalplan, og nogle af dem overvejer nu at gå rettens vej for at få erstatning for deres tab, hvis rådmanden fastholder, at vejen skal forblive lukket.

Jane Jegind har en rigtig møg-sag.

Oversigt

    Oversigt