Pollenallergi: Længere sæson og flere og værre symptomer

Foråret er højsæson for pollen, og det gør livet besværligt for næsten hver tredje fynbo. Og fremover bliver det kun værre. Klimaforandringerne vil nemlig forlænge pollensæsonen og give flere og værre symptomer.

Det er ikke nemt at være pollenallergiker. Sæsonen starter i februar med hassel og el, og netop nu buldrer højsæsonen for elm, græs- og birkepollen derudaf

- Man kan blive træt og nogle bliver endda sygemeldte og kan have svært ved at passe skole eller job, fordi de har voldsomme symptomer.

Niveauer for pollen

Det kan være både være kløe, røde øjne, og øjne der løber i vand. Det påvirker livskvaliteten, siger Charlotte Gotthard Mørtz, der er overlæge ved Allergicenteret.

Flere og nye pollen

Og den dårlige nyhed er, at det kun bliver meget værre i fremtiden

- Man har lavet nogle undersøgelser over, hvornår pollensæsonerne starter, og de viser, at de har rykket sig helt op til fem uger for, hvornår sæsonen starter, men også for hvornår den slutter, siger Annette Weiss, naturvejleder, Naturcenter Hindsgavl.

Det betyder, at pollenallergikere allerede nu er generet i længere tid, end man var før i tiden.

- Forklaringen er umiddelbart klimaforandringer. Det er blevet varmere, og så har vi fået nye invasive arter til Danmark, som man ikke har set før, forklarer Annette Weiss.

Blandt de nye arter, der er med til at sprede endnu mere pollen er bynke-ambrosie.

Klimaforandringerne kan dog også give mindre græspollen, fordi der på længere sigt kommer mere sol og mindre regn, hvilket kan betyde mindre græs.

Træernes sædceller

Træerne bruger pollen, når de skal formere sig, og derfor er pollen populært sagt træernes sædceller. Men selvom pollen er overalt, kan allergikerne dog gardere sig, så de bliver mindre ramt af pollenallergi.

- Man kan undgå at lufte ud i sit hus midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften. Gør det i stedet morgen og aften. Man kan også undgå at tørre tøj uden for og gå i bad for at få skyllet pollen væk fra huden og ud af håret, når dagen er forbi, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

 

 

Oversigt

    Oversigt